Ключове слово у центрі зрозуміло яке. Але фішка в тому, що МАМ — це ще й абревіатура мобільні активні мами.

За роки існування центр став осередком сучасного змістовного дозвілля для активної жіночої половини Новоукраїнської ТГ. Тренінги, уроки майстерності, семінари, де можна знайти відповіді на запитання, які непокоять жінок різного віку.

Керівниця центру Ольга ЧАЙКОВСЬКА розповіла:

«Першочергово був задум, що МАМ-центр стане громадським простором для мам у декретних відпустках. Де вони б мали можливість не впасти в депресію і знайти захоплення до душі. Головне — не залишити їх наодинці з побутовими і психологічними проблемами, дати поштовх до самореалізації. Нині ж до нашої спільноти можуть приєднатися і старшокласниці, і працюючі жінки будь-якого віку. Ми відкриті для всіх жінок громади.

Запропонувати тематику наступних зібрань може кожен, і вже на голосуванні ми обираємо: чим займатися, кого запросити наступного разу. А потім шукаємо кошти, адже майже всі тренери платні. Що ж до фінансів, то оскільки МАМ-центр — дітище громадської організації, ми самі заробляємо кошти. Долучаємось до реалізації інших проектів, до участі в платних опитуваннях і грантових конкурсах, залучаємо спонсорські гроші...

Наших учасниць цікавлять різні теми. Наприклад, психолог із Кропивницького Оксана Цеба навчала нас методів релаксації й аутотренінгу. Говорили і про професійне вигорання. Вчилися почуватися впевненішою в собі, підвищувати самооцінку, пізнавати свої сильні та креативні сторони. А майстрині Оксана Христиченко і Тетяна Сава з центру творчості провели майстер-класи з виготовлення ЕКО-сумок.

Реалізацією побажань учасниць став і семінар «Адаптація дітей до умов дошкільного закладу», де спікером виступила вихователька дитсадочку «Берізка» Вікторія Трохимчук. А нещодавно начальник відділу сім’ї, молоді та спорту виконкому міськради Олена Скороход провела тренінг для мам зі статевого виховання дітей».

Загалом від заснування МАМ-центру, який розташовується в приміщенні центру дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ», проведено понад 50 заходів різної спрямованості. Тренерами стали виконавчий директор ГО «Територія успіху» Інга Дуднік, практичний кризовий психолог Андрій Фоменко, голова обласної організації Всеукраїнського ГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Алла Волошина, ведуча тренінг-гри з фінансової грамотності «Cash Flow» Любов Матвєєва, представниця ГО «Асоціація жінок України «ДІЯ» і мама чотирьох дітей Юлія Шкурупій, експертка з гендерних питань Національного демократичного інституту Юлія Гончар, хореограф і фітнес-тренер Ірина Рубля та багато інших.

Перед карантином учасниці проекту встигли провести своєрідні тури по старостатах: у селах Мар’янопіль, Воронівка і Звірівка навчали жінок лідерства, створення та реалізації проектів на місцях.

«Головне — ми намагалися донести думку про необхідність створення громадського простору, який би локалізував та згуртував небайдужих мешканців громади. Адже це не лише кардинально змінює мислення людини в позитивний бік, а й є рушієм змін у громаді», — зауважує Ольга Чайковська.

«Мабуть, я тут старійшина, бо відвідую центр від його створення і намагаюсь не пропускати жодного зібрання, — всміхається 30-річна Юлія. — У мене двоє діток, і я працюю мамою. Вперше прийшла сюди, перебуваючи в декретній відпустці з догляду за меншою дитиною. Хотіла просто відпочити від рутинних домашніх справ. З’ясувалось, що цього бракує багатьом жінкам, незалежно від віку. Тут і живе спілкування, і відповіді на запитання, і корисні заняття, і цікаві спікери, які навчають жити повноцінним яскравим життям, вміти бачити в собі жінку, яка варта найкращого».

Психолог Оксана Цеба каже: «Я займаюсь дітьми з особливими потребами. Працювала в Корпусі Миру як український партнер. Брала участь у різних тренінгах, семінарах. Але з таким крутим поєднанням відпочинку, змістовного дозвілля і навчання, як у МАМ-центрі, стикаюсь вперше. Цей проект запалює інших жінок уже й у Кропивницькому. Адже тема жіночності, всього, що пов’язано з жінкою, дуже актуальна».

Кіровоградська область.

Фото автора.