Цьогоріч виповнюється 100 років, як народний варіант «Щедрика» в обробці Леонтовича пролунав у Карнегі-холі в Нью-Йорку. Загалом же прем’єра «Щедрика» відбулася в Києві 105 років тому. А до Америки твір привезла славетна капела на чолі з Олександром Кошицем, яка до того вже побувала в багатьох країнах з метою популяризації молодої Української держави.

Держава, яка щойно оформилася, намагалася довести всьому світу, що вона є самостійна, окрема й суб’єктна, яка має свою власну історію, а не є просто частиною різних імперій, які були на території нашої країни. І це був дуже успішний проект. Утім, саме після Сполучених Штатів на основі обробки Леонтовича виникла версія Carol of the Bells, яка нині є духом Різдва по всьому світові.

Тож у сторічний ювілей підкорення «Щедриком» Америки Міністерство закордонних справ України за підтримки й сприяння посольства США відкрило мультимедійну виставку, присвячену відомій на весь світ композиції. Працюватиме вона в Музеї кіно Довженко-Центру. «Цей проект дуже особливий для МЗС. Це імідж нашої сучасної динамічної країни, яка швидко розвивається, але має дуже давні традиції», — розповіла журналістам під час відкриття заходу генеральний директор Директорату публічної дипломатії і комунікації МЗС Ірина Боровець. Вона також додала, що «Щедрик» Леонтовича — це внесок України у світову культурну спадщину.

До слова, нинішній проект — лише початок, а впродовж року слід очікувати цілу серію різноманітних заходів, присвячених «Щедрику», а отже, й нашій популяризації у світі, як це робив свого часу Кошиць. «Щедрик» — і його народна версія, і обробка композитора Миколи Леонтовича — це український внесок у світову культурну спадщину, і ми хочемо нагадати про це світові», — сказала Ірина Боровець.

Тим часом виконувачка обов’язків директора Довженко-Центру Олена Гончарук зазначила, що в міжнародному кінематографі наш «Щедрик» пролунав у 75 фільмах. А вперше це було ще 1930 року. Відтоді він успішно тріумфує світом. Тому такий захід — це певне розширення меж сприйняття.

Загалом мультимедійна виставка якраз про шлях української мелодії від фольклорної пісні до відомого на весь світ різдвяного гімну. 

Тут мовою сучасного мистецтва — через використання звуку, проекцій, анімацій, кінетичних об’єктів — глядач може побачити історію «Щедрика», точки перетину музичної композиції з історією України та світовою культурою. 

«Ми виділили чотири періоди розвитку «Щедрика» — язичницький, християнський, далі — коли він увійшов в історію класичної музики в обробці Леонтовича та коли почав мандрувати світом і став частиною світової поп-культури», — розповів один з розробників PHOTINUS studio Максим Роботов. За його словами, автори інсталяції прагнули створити щось «живе, креативне, у контексті сучасного медіамистецтва». «Ця інсталяція генеративна — музика не записана, а генерується в реальному часі. 3D-контент зроблено заздалегідь, але зображення кожного дещо відрізняється», — пояснив розробник.

Автор графіки — Олексій Сай. Автор саундтреку — Георгій Потопальський. Авторка наративу проекту — Тіна Пересунько, засновниця ГО «Інститут Леонтовича». Айдентика проекту — Максим Шаповал.
Триватиме виставка до 16 січня в Музеї кіно Довженко-Центру. Вхід вільний (лише з дотриманням усіх карантинних вимог).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.