Серед основних напрямів розвитку він назвав продовження трансформації медицини та освіти, покращення соціальних стандартів, підтримку спорту та культури, досягнення енергонезалежності, масштабні інфраструктурні проекти та цифровізацію.

У частині соціальної політики глава уряду акцентував увагу на подальшому підвищенні рівня пенсійного забезпечення для багатьох категорій осіб. Зокрема, з березня передбачається індексація пенсій (в тому числі працюючим пенсіонерам). «Програма доплат до пенсії буде розширена на осіб, яким виповнилося 70 років, буде здійснено перерахунки для ліквідаторів аварії на ЧАЕС з інвалідністю. Продовжиться підвищення пенсій для 65-річних через зростання мінімальної зарплати», — сказав Д. Шмигаль, додавши, що мінімальна пенсійна виплата для людей віком від 70 років зі стажем 30—35 років становитиме 3000 гривень.

У сфері освіти триватиме розвиток дошкільної освіти, підвищення інклюзивності навчання, розбудова сучасного освітнього середовища у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, зокрема, в межах дуальної освіти, що дасть змогу здобувачам опановувати знання, уміння та навички, затребувані на ринку праці.

Дуже амбітними прем’єр назвав плани у сфері розвитку інфраструктури, зокрема, в межах програми «Велике будівництво». За словами Д. Шмигаля, йдеться про будівництво та ремонт щонайменше п’яти тисяч кілометрів доріг, ремонт понад 600 кілометрів колій та електрифікацію нових ділянок, оновлення рухомого складу «Укрзалізниці». Крім того, цього року стартує програма «Велика термомодернізація». «Очікуємо на реалізацію щонайменше 500 проектів за рахунок Фонду енергоефективності. А загалом за бюджетні та кредитні кошти плануємо здійснити термомодернізацію п’яти тисяч будинків», — зазначив він.

Також триватиме реалізація програм «Велика реставрація», «Зелена країна», розвиватиметься прикордонна інфраструктура та будуватимуться аеропорти. Цього року, зокрема, розпочнеться будівництво двох аеропортів на сході країни.

Під час засідання уряд підтримав постанову про деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, дія цього документа поширюється на всі державні і комунальні медичні заклади, а також установи та підприємства, які уклали договір із Національною службою здоров’я України. «Постанова передбачає підвищення базового рівня зарплат лікарів та медичних сестер. З 1 січня 2022 року зарплата лікаря повинна становити не менш як 20 тисяч гривень, а медичної сестри — 13,5 тисячі гривень», — сказав міністр, нагадавши, що забезпечення такого рівня оплати праці передбачено Держ-бюджетом на 2022 рік, в якому для медичної галузі закладено рекордні 232 мільярди гривень. Зокрема, для фінансування програми медичних гарантій на нинішній рік передбачено понад 157 мільярдів гривень, що на 34 відсотки більше, ніж торік.

Уряд схвалив постанову, яка передбачає державне регулювання цін на гречку, борошно, цукор, яйця, молоко та деякі інші харчові продукти. Адже за даними Держстату з грудня 2020 року по листопад 2021-го середня споживча ціна на гречану крупу зросла на 23,8 відсотка, цукор — на 34,9, пшеничне борошно — на 15,4, макаронні вироби — на 18,4, молоко — на 9,2, соняшникову олію — на 48, яйця — на 11,5, м’ясо куряче — на 26,9, вершкове масло — 12,3 відсотка. І це без врахування значного цінового удару, який припав на грудень 2021 року та продовжується у січні цього року.

Ця постанова передбачає, що на період карантину граничний рівень надбавки на вищезгадані продукти харчування не повинен перевищувати 10 відсотків.

Ще одним рішенням Кабінет Міністрів затвердив порядок організації та проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку, який буде спрямовано на задоволення потреб суб’єктів господарювання, що виробляють продовольчі товари соціальної групи.