Розвиток сучасного українського кіно розпочався у 2015 році. Каталізатором, на жаль, послугували сумні події на сході України, які змусили зрозуміти, що культура загалом, та особливо кіно, є зброєю в інформаційній війні та робить неоціненний внесок у розвиток національних цінностей та культуру українського народу.

Після ухвалення 2017 року Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» галузь отримала потужний поштовх для розвитку, про що свідчать показники 2017—2019 років. За цей час не тільки значно збільшилася кількість вироблених українських фільмів, а й істотно поліпшилася їхня якість. Це підтверджується результатами кінотеатральних зборів — дедалі більше українських глядачів обирають вітчизняні фільми і готові сплачувати за їх перегляд. Завдяки державній підтримці на їх створення 28 українських фільмів взяли участь у міжнародних кінофестивалях класу «А» в 2017—2019 роках, вісім з яких здобули призи.

Водночас саме креативні індустрії постраждали найбільше через карантинні обмеження, запроваджені 2020 року. Але і в цей час українські кіностудії змогли голосно заявити світові про свій високий рівень, зокрема, завдяки запровадженню системи кеш-рібейтів. З метою створення фільмів до України почали приїжджати іноземні кіновиробники зі світовим ім’ям і великими бюджетами на створення фільмів, а це — інвестиція в економіку країни, створення нових робочих місць, розвиток місцевої інфраструктури тощо. Важливо, що іноземні кіновиробники залишилися задоволені рівнем надання послуг, але практична реалізація норм Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» виявила їх недосконалість — деякі норми неможливо реалізувати через допущені технічні помилки, а деякі необхідно осучаснити та спростити процедуру отримання державної підтримки у сфері кінематографії.

У Верховній Раді зареєстровано комплексний законопроект для осучаснення сфери кінематографа в Україні. Йдеться про проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в Україні» (№ 6194). Його розробляли представники підкомітету у сфері кінематографа і реклами Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, Міністерства культури та інформаційної політики, Держкіно, професійних об’єднань та громадських організацій галузі кіновиробництва. Документ вже підтримано профільним комітетом і найближчим часом він готується до розгляду в парламенті у першому читанні.

За словами одного з авторів законопроекту Павла Сушка, документ не просто осучаснює законодавство у сфері кінематографії, але й актуалізує основні регулювання, впроваджує нові форми підтримки, необхідні для повноцінного розвитку ринку. А також удосконалює порядки отримання державної підтримки та забезпечує ефективну систему функціонування галузі загалом. Однією з нових форм державної підтримки будуть субсидії на проведення девелопменту (розробки) проектів (сценаріїв). «Зрозуміло, що це надважливий етап створення основи фільму — історії. А отже, особливу увагу ми маємо приділяти не тільки кількості проектів, а й їхній якості. Часто це чималі інвестиції, тож потреба в державній підтримці цього етапу є нагальною. Це не тільки дозволить інвестувати в якість історій, але дасть поштовх розвитку сценарної майстерності в Україні. І, як наслідок, якість проектів, які претендуватимуть на державну підтримку виробництва, підвищиться, зросте конкуренція і, відповідно, ми отримаємо більше успішних фільмів», — переконаний Павло Сушко.

Законопроектом також передбачається ще одна нова форма держпідтримки. Йдеться про надання поворотної державної підтримки на виробництво (створення) ігрового, анімаційного (мультиплікаційного) фільму з комерційним потенціалом, з міжнародним комерційним потенціалом, спільного виробництва з комерційним або міжнародним комерційним потенціалом.

«Ця форма підтримки буде доступна протягом усього року, вона більш швидка в процедурах і має свої умови надання. Особливо важливим є те, що повернути кошти потрібно в повному обсязі, і виконання цих зобов’язань виробником є досить жорстким. Для комерційних фільмів ця модель є зручною й нині дуже актуальною», — зауважив народний депутат.