А оскільки саме їх використовують для опалення більшості домогосподарств, а це майже два мільйони осель, то німці нинішнього року заплатять за їх обігрівання значно дорожче, ніж минулого сезону.

За даними порівняльного порталу Verivox, торік енергоносії подорожчали на 35%. «Ніколи досі, — йдеться в аналізі порталу, — приватним домогосподарствам не доводилося так багато платити за опалення, електрику та паливо».

А за повідомленнями іншого джерела — Check24, понад 900 постачальників газу оголосили про підвищення цін на базові поставки в середньому на 34%.

У зв’язку зі стрибком цін у кілька разів правляча коаліція прийняла антикризові енергетичні заходи для допомоги населенню. Уряд ухвалив рішення про виплату теплових субсидій сім’ям та окремим особам з низькими доходами.

Тож відтепер розмір допомоги для одинокого громадянина становитиме 135 євро, сім’я із двох осіб отримає 175 євро. Крім того, передбачена виплата додаткових 35 євро на кожного сусіду по кімнаті.

Загалом майже 710 тисячам домогосподарств належить одноразова виплата, але в разі, якщо вони вже отримують житлову допомогу. Виплата нараховується під час опалювального сезону — з жовтня 2021 по березень 2022 року, на що федеральний уряд спрямує 130 млн євро.

Закон про це, за повідомленням видання Spiegel із посиланням на Міністерство житлового будівництва, має набути чинності в першому півріччі, тобто до отримання багатьма домогосподарствами рахунків за комунальні послуги.

«Цей крок дасть змогу забезпечити доступність житла та опалення, а також покрити додаткові витрати, пов’язані з холодними зимовими місяцями», — зазначається на сайті Міністерства.

Тим часом ціна на газ, як зазначають експерти, підвищилася і продовжує зростати в більшості постачальників на роздрібному побутовому ринку. Майже кожен постачальник вуглеводнів для побутових потреб уже підвищив розцінки або попередив про це заздалегідь. Водночас вартість газу продовжує зростати, незважаючи на спад економіки та рекордні негативні показники цін на газ у динаміці 2020 року.

Берлін.