Кіноіндустрія — це промислова галузь, яка займається виробництвом і розповсюдженням кінофільмів і складається з цілої низки технологічних і комерційних установ. Важливо розуміти, що кіноіндустрія має не лише культурне чи соціальне значення, йдеться і про глобальну економічну та інвестиційну роль у світовому масштабі. Консалтингова компанія PwC у звіті Global Entertainment & Media Outlook прогнозує, що до 2024-го світові касові збори сягатимуть 41,6 мільярда доларів.

Відповідно уряди більшості країн намагаються покращувати умови співпраці з кіновиробниками. Так, у світі успішно працює система кеш-рібейтів (cash rebate). Це процедура відшкодування державою певного відсотка витрат іноземним компаніям, які створюють фільм у цій державі. В європейських країнах кеш-рібейти становлять від 20 до 40 відсотків, наприклад, у Польщі, Литві та Естонії — 30 відсотків і більше.

Така практика необхідна, адже задля зниження вартості виробництва кінопродуктів кінокомпанії переміщують зйомки на території інших держав, у тому числі у Східну Європу.

За останні кілька років можна помітити інтерес міжнародних виробників відеоматеріалів в Україні, наприклад, знімання низки музичних відеокліпів, зокрема: Майлі Сайруз, Еда Ширана, Дуа Ліпи та інших світових зірок. Тому можна сміливо говорити про потенціал України в галузі. Окрім цінової політики, Україна приваблює також своїми локаціями, розвиненою інфраструктурою авіасполучень, а також продакшн-студіями, які можна залучити до організації процесу фільмування.

Щодо користі для країн, які приймають зйомки, то, безумовно, це економічне зростання, адже знімання кінопродуктів несуть за собою багатомільйонні витрати в межах відповідної території, також відбувається обмін досвідом з вітчизняними кіновиробниками та збільшення кількості робочих місць, а ще це привертає увагу туристів і популяризує країну серед громадян.

Крім того, можна про-стежити, що розвиток вітчизняного кіновиробництва є одним із пріоритетних у державі за каденції Президента України Володимира Зеленського. Згадати хоча б його зустріч із Томом Крузом у 2019 році, на якій Президент розповідав про переваги зйомок і локацій в Україні для іноземних кіновиробників.

Натомість якщо говорити про ситуацію з кеш-рібейтами в Україні, то до прийняття закону № 130-IX, який стосується повернення відповідних субсидій іноземним компаніям, у вересні 2019 року, відсоток відшкодувань був одним із найменших серед країн Європи. Своєю чергою закон передбачав збільшення відсотка відшкодувань до 25 та ще 5 відсотків за відповідність українським культурним критеріям.

Натомість з’ясувалося, що закон не може ефективно працювати через низку технічних неузгодженостей, наприклад, необхідність надання виписки з українського Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що є неможливим для іноземних кіновиробників.

Тому було прийнято ще один закон, який стосується кеш-рібейтів, а саме Закон України «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо усунення технічних та логічних неузгодженостей», який набув чинності 7 січня 2022 року. У ньому уточнюється перелік документів, які подаються з відповідною заявою для повернення кеш-рібейтів, з урахуванням особливостей іноземних компаній.

Відповідно в іноземних кінокомпаній більше не буде виникати бюрократичних проблем та неузгодженостей.

Слід звернути увагу, що в законі про Державний бюджет України на 2022 рік за програмою державної підтримки кінематографії передбачено 1,65 мільярда гривень, що у 2,8 раза більше, ніж минулоріч. Збільшення видатків для кінематографії свідчить про позитивну тенденцію та системні кроки для підтримки кіновиробників та популяризації України на міжнародній арені.

Водночас слід зазначити, що економічний і культурний ефект залучення іноземних інвестицій для кіновиробництва в Україні матиме не тільки під час зйомок, а й після виходу фільмів на екран як, наприклад, збирають туристів локації фільму «Сам удома» в США, серіалу «Ігри престолів» в Ірландії та Хорватії або серіалу «Чорнобиль» в Україні.

Більшу частину серіалу «Чорнобиль» знято в Литві, оскільки там діють 40-відсоткові кеш-рібейти, але режисер серіалу «Чорнобиль» Юган Ренк зазначив, що якби на той момент Україна могла запропонувати таку само альтернативу, зйомки, без сумніву, відбувались би в Україні», — йдеться в повідомленні Укрінформу.

Своєю чергою американський провайдер медіапослуг Netflix понад рік тому перший подав заявку на отримання кеш-рібейтів за знімання фільму «Останній найманець» у головній ролі з Жан-Клодом Ван Дамом, які відбулись у Києві.

Forbes.ua вказує, що бюджет цієї зйомки в Україні становив майже 3,5 мільйона євро, а знімальна група витратила приблизно 800 тисяч євро на проживання, харчування та транспорт. За те, що кіновиробники витратили в Україні стільки грошей, держава має повернути їм майже 550 тисяч євро, за-значається у виданні.

За різними підрахунками, на цей час очікується, що завдяки впровадженню ефективної системи кеш-рібейтів упродовж найближчих п’яти років надійде понад 500 мільйонів доларів іноземних інвестицій через галузь кіновиробництва.

Ярослав БАРКОВ, заступник керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.