За даними МОЗУ на 14.01, за минулу добу в Україні зафіксовано 10 476 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, померли 140 людей.

Країну потроху накриває нова хвиля коронавірусу. Цього разу із штамом «Омікрон». Цей штам за симптомами відрізняється від попереднього, та вони дуже схожі на звичайне ГРВІ. Про це заявив у телеефірі головний санітарний лікар МОЗ Ігор Кузін. За його словами, штам «Омікрон» дуже швидко передається, але й дуже швидко згасає.

«Захворювання минає легше, ніж, наприклад, інфікування «Дельтою». Симптоми «Омікрону» трішки відрізняються. Йдеться перш за все про чхання. Воно є найбільш поширеним. Майже 75 % людей скаржаться на це. Крім того, загальна втома, головний біль. Температуру фіксують лише у чверті випадків. Втрата смаку і здатності розрізняти запахи — це лише 19% випадків. Тобто більш схоже на протікання ГРВІ», — пояснив Кузін.

Водночас, додав головний санлікар, попри навіть незначні симптоми захворювання, які схожі до ГРВІ, тест на коронавірус потрібно робити. Адже захворювання «відбувається в період циркуляції СOVID-19».