Днями відбулася зустріч міністра оборони Олексія Резнікова і міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна з представниками понад 30 корпорацій США, які спеціалізуються на пріоритетних для оборонного сектору України напрямках виробництва. Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

Обговорювалися актуальні потреби Збройних Сил України, зокрема, щодо систем зв’язку, управління та автоматизації, аерокосмічних систем, систем ППО/ПРО, ракетного озброєння, спеціалізованих видів боєприпасів, рішень для військово-морських сил, технічної розвідки та РЕБ тощо.

«Ми запросили американських партнерів відвідати Україну, щоб ознайомитися з нашими виробничими майданчиками, які можуть в подальшому виконувати завдання з локалізації», — зазначив за підсумками зустрічі міністр оборони Резніков.

Зі свого боку міністр з питань стратегічних галузей промисловості Рябікін наголосив, що минулого року було внесено зміни до законодавства, які відкривають можливість приватизації підприємств ОПК. Це створює передумови для залучення інвестицій і модернізації українських виробництв. Що одночасно сприятиме кращому оснащенню нашої армії і розвитку економіки. «Бачимо тут простір для партнерства з американськими корпораціями» — сказав він.

Місяць тому у своїй колонці на сайті «АрміяInform» очільник МОУ прокоментував стан фінансування Державного оборонного замовлення (ДОЗ). Водночас Резніков наголосив, що ефективність ДОЗ має вимірюватись не кількістю освоєних коштів, а показниками додаткових спроможностей, які здобуває армія внаслідок виконання оборонного замовлення.

«В армію постачається не те, що потрібно, а те, що доступно. Зокрема, це спричиняє надлишкову насиченість різнорідними зразками. Найгірше — це те, що ми потрапили у «колію»: держава замовляє для армії не те, що запланувала, а те, що фактично здатні виробити наші підприємства», — написав він.

Міністр, крім іншого, відзначив зруйновану систему довгострокового планування як одну з найсерйозніших проблем в армії та виконання дослідно-конструкторських робіт (ДКР). Для вирішення проблем Олексій Резніков запропонував низку рішень, далеко не всі з яких є популярними. Зокрема, пропонується переглянути усі ДКР, виокремити і закрити ті з них, що не мають перспектив.

Другим кроком міністр пропонує створити міжструктурний комітет (за моделлю НАТО) за участю фахівців Міністерства, Генштабу, народних депутатів, представників військ, із залученням науковців. «Завдання — розставити пріоритети. Дати об’єктивну картину, як ми можемо рухатись, орієнтуючись на головний критерій — розвиток спроможностей армії в реальних умовах», — пояснив Резніков.

На його думку, наразі необхідно виконувати кілька завдань: відновлювати боєздатність підрозділів, які її втратили, виводити їх з «мінусу»; підтримувати на належному рівні сили та засоби, які зараз мають високий ступінь боєздатності; нарощувати спроможності та працювати на розвиток, створюючи майбутнє. Проте, за словами Резнікова, нині немає ресурсів робити все одночасно, тож доведеться обирати та спільно з парламентським комітетом ухвалювати рішення, яке потім має бути втілено через законодавчі і нормативно-правові акти. За підсумками цієї дискусії міністр оборони збирається внести зміни в державні цільові програми, а також перейти на трирічне планування оборонних закупівель і одразу закладати видатки на них до відповідних статей бюджету.