Серед провідних внутрішніх тем, що обговорювалися в польських ЗМІ вчора, була і публікація про витік в мережу даних Війська Польського, зокрема, бази матеріальних ресурсів армії. 

За твердженням порталу «Онет», який першим опублікував цю інформацію, «деякі дані становлять надзвичайну цінність для іноземних розвідок». З посиланням на джерело, експерта у сфері кібербезпеки портал, інформує, що базу «завантажили собі користувачі з кільканадцяти країн», у тому числі з Російської Федерації та Китаю.  При цьому «Онет» твердить, що інформацію про витік йому підтвердили два незалежні джерела, пов’язані з польськими спецслужбами.

Масштаби «витоку» -- 1 757 390 позицій. Щоб підкреслити небезпеку проблеми, журналісти наводять факт, що лишень вогнепальна зброя калібру до 30 мм, запчастини і оснастка до неї становлять 2800 позицій. Кожна позиція -- це подані підрозділами замовлення стосовно техніки і  спорядження: від Ф-16, через важке озброєння, його складові й боєкомплект до нього, запчастини, аж до обмундирування, нижньої білизни, пледів та комп’ютерного обладнання, а також штандартів. На підставі цього списку «можна встановити, наприклад, яка техніка несправна, а також, чого не вистачає в польській армії», твердять автори статті на порталі.  

Журналісти припускають, що причиною витоку могло стати те, що один зі співробітників Інспекторату підтримки Збройних сил -- інституції, що відповідає за закупівлі для армії та складування техніки і запчастин, створив авторську програму, до якої скопіював дані з таємних військових систем. Оскільки  ці дані є джерелом інформації про структури, озброєння, запчастини тощо, вони ніколи не мають бути зібрані в одному місці, бо якщо хтось отримає до них доступ, то знатиме все про стан польських збройних сил, коментує ситуацію, «не приховуючи свого жаху», один із високих рангом офіцерів.   

Міністерство національної оборони відреагувало дуже швидко, повідомивши вчора вранці, що «справу детально аналізують спецслужби, які з’ясовують, чи витік мав місце і чи файл, який став надбанням гласності, насправді був створений у Збройних силах РП». При цьому в Міноборони наголосили, що не коментуватимуть цієї справи до повного з’ясування усіх її обставин.

Опозиція однак висунула вимогу відправити у відставку міністра оборони.
А останній у Твіттері запевнив, що «не сталося витоку жодної таємної інформації», та порадив опозиції «протверезіти».