Про це йшлося під час візиту в цю країну депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою, який відбувся 12—13 січня.

Під час візиту народні депутати зустрілися з головою Великих національних зборів (парламенту) Туреччини Мустафою Шентопом, радником президента Туреччини Ялчином Топчу, головою україно-турецької міжпарламентської групи дружби з турецької сторони, депутатом парламенту Тугрулом Тюркешем та членами цієї групи, головою турецької парламентської делегації в ПАРЄ Ахметом Їлдизом, головою комітету в закордонних справах парламенту Туреччини Акіфом Киличем, заступником міністра закордонних справ Туреччини Явузом Селімом Кираном. Окрім того, у Стамбулі українські парламентарії відвідали Вселенський Патріархат, де відбулася зустріч з Його Все-святістю Вселенським Патріархом Варфоломієм (на знімку). «Я завжди молитимусь за мир, спокій і територіальну цілісність України», — запевнив під час зустрічі Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій. Народні депутати України подякували за постійну опіку і підтримку нашої держави, повідомило у Фейсбуці Посольство України в Турецькій Республіці. Гості з України зустрілися також із представниками кримськотатарської та української громад і відвідали виробниче підприємство з виготовлення військової техніки «Baykar Teknolojileri» у Стамбулі.

Як розповів у Фейсбуці співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Туреччиною Рустем Умєров, під час зустрічей у парламенті обговорювали опорні точки двосторонньої співпраці, зокрема посилення співпраці на парламентському рівні. «Очікуємо на ратифікацію турецьким парламентом Угоди про будівництво житла для кримських татар та інших пільгових категорій громадян. Зі свого боку ми завершили практично всі бюрократичні процедури, підготували ділянки в Херсоні та Миколаєві, в Києві ще шукаємо. Також сподіваємося на ратифікацію Угоди про взаємне визнання посвідчень водія та Рамкової військової угоди», — написав Рустем Умєров. Він також зауважив, що під час візиту йшлося про зміцнення партнерства у сфері безпеки та оборони. «Наша стратегічна мета — створення спільних підприємств для виробництва сучасних видів озброєнь, зокрема безпілотних літальних апаратів (БпЛА). Відповідний меморандум про наміри було підписано вже на-
прикінці вересня». Говорили і про процес звільнення українських політв’язнів, адже Туреччина виступає адвокатом України в переговорах з Росією задля визволення наших громадян. Також обговорили дипломатичні шляхи завершення війни на Донбасі та деокупації Криму з подальшим відновленням безпеки в Чорноморському регіоні.

Окрім того, Рустем Умєров нагадав, що нині ведеться підготовка до засідання Стратегічної ради високого рівня за участю президентів України та Туреччини. «Сподіваємося, що 3 лютого, коли президент Туреччини приїде в Україну, ми підпишемо кілька угод», — розповів народний депутат в коментарі Укрінформу.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Рустема Умєрова.