За шість місяців 2021 року власники від продажу ділянок отримали 5,3 млрд грн. Про це розповів експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер під час онлайн-презентації п’ятого випуску «Огляду стану земельних відносин в Україні». Інформаційно-аналітичний бюлетень друкується спільними зусиллями Мінагрополітики, Держгеокадастру та згаданого Центру, повідомляє прес-служба Київської школи економіки.

Порівнюючи з листопадом, в останній місяць 2021-го зросла як кількість угод купівлі-продажу, так і реалізована площа — приблизно на 30%. У грудні вперше за шість місяців від запуску ринку щоденна кількість угод перевищила тисячу, такі показники спостерігалися п’ять разів упродовж грудня. Крім того, шість разів в останній місяць року щоденна площа землі в обігу перевищувала 2500 га.

Як уточнив Роман Нейтер, абсолютний рекорд було зафіксовано 23 грудня — майже 1200 транзакцій і понад 3 тис. га. Він також зазначив, що структура угод від місяця до місяця вже є стабільною: найбільша кількість транзакцій відбувається із землями для ведення особистого селянського господарства (32,6 тисячі угод). Натомість за сукупною площею проданих наділів дві третини становить товарна сільськогосподарська земля (102,4 тисячі га), ще третина — землі ОСГ. Більшість з проданого — це рілля (86,2%), а частка сіножатей та пасовищ — лише 10,6%.

Перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко зазначив, що наприкінці минулого року уряд ухвалив постанову (від 29 грудня 2021 р. № 1438) про реалізацію пілотного проекту із внесення відомостей до державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками.

«Вже найближчими днями... розпочнеться реалізація цього пілотного проекту. Він усуває навіть теоретичні можливості для перешкоджання набуттю прав на земельні ділянки з боку чиновників при реєстрації ділянок у державному земельному кадастрі. Раніше, часто через надумані причини, якусь ділянку могли не реєструвати. Із наданням сертифікованому інженеру права самостійно вносити інформацію до кадастру ця можливість зникає», — наголосив Анатолій Мірошниченко.

Він додав, що моніторинг пілотного проекту здійснюватимуть державні кадастрові реєстратори, обрані за принципом випадковості.

Підготувала Галина КВІТКА.