Як результат — до державного бюджету надійшло понад 800 мільйонів гривень. Такі цифри містить рейтинг, опублікований Фондом держмайна України. 

«Це абсолютний рекорд з-поміж усіх областей, — зазначають у прес-службі Фонду державного майна. — На другій сходинці рейтингу — Львівщина із 642 мільйонами гривень. Замикає трійку лідерів столиця — 382 мільйони гривень.

У регіональному відділенні Фонду держ-майна в Івано-Франківській області (а також на сайті privatization.gov.ua.) можна почерпнути докладну інформацію про об’єкти «великої» та «малої приватизації». Там само на інтерактивній карті — відомості про розташування кожного з них, можливість зазирнути віртуально всередину приміщення, оцінити стан будівлі, під’їзних доріг тощо. Звісно, вказано стартові ціни та результати торгів.

Серед виставлених торік об’єктів переважали заклади ветеринарної медицини. Приміром, будівлю ветлікарні в селі Ясенів-Пільний Городенківської тергромади Коломийського району зі стартовою ціною у 848 гривень продали за 42 тисячі гривень. Це найбільший розрив у стартовій та кінцевій цінах.

За деякі об’єкти, схоже, майже не торгувалися. У селі Красноїлля Верховинського району стартова ціна добротного приміщення ветлікарні становила 165 тисяч гривень, а переможна пропозиція — 250 тисяч гривень. І це в туристично привабливому регіоні, де вартість сотки землі без будівель сягає тисячі й більше доларів США.

Або ще таке. Оздоровчий комплекс «Прикарпаття» в Яремчі зі стартовою ціною 32 мільйони гривень переможець торгів придбав за 17 мільйонів гривень.

«Земельна ділянка, на якій розташований комплекс, має площу 2,7 гектара. Це перша черга будівництва — будівля корпусу № 2 зі ступенем готовності 96 відсотків. Площа забудови — 820 кв. м. Загальна площа — 2 тис. кв. м. Технічний стан будівлі — задовільний. Щодо другої черги будівництва, то є проектно-кошторисна документація будівлі корпусу № 1, контрольно-пропускного пункту, підземних очисних споруд та реконструкції відкритої водойми. Будівельні роботи другої черги будівництва не проводились», — пишуть на сайті privatization.gov.ua.

На сайті в рубриках «Мала приватизація» та «Велика приватизація» можна почерпнути інформацію про виставлені на продаж об’єкти. Треба визначитися з регіоном. Так само — з об’єктами, які готують до приватизації. Приміром, в Івано-Франківській області серед таких із «великої приватизації» — промисловий комплекс АТ «Оріана».

«Будівництво підприємства, яке згодом перетворилось на ВАТ «Оріана», розпочато у 1961 році на базі місцевих покладів калійних руд. В основу проекту закладена технологічна схема, яка передбачала комплексне використання місцевої сировини. ВАТ «Оріана» перебуває в процедурі банкрутства із 2002 року, що негативно вплинуло на фінансовий та майновий стан товариства. Нині доходи підприємства повністю забезпечуються за рахунок здачі в оренду нежитлових приміщень, обладнання та автомобілів», — ідеться в інформації на сайті.

Прицінитися також можна до окремого майна Івано-Франківської установи виконання покарань у Калуському районі. Його стартова ціна — майже 8 мільйонів гривень. Торік у Львівській області схожий об’єкт купили за 400 мільйонів гривень. Висока стартова ціна й на нежитлове приміщення в Косові — 5,7 мільйона гривень, хоча цей об’єкт має статус «малої приватизації».

Івано-Франківська область.