Під час оборони аеропорту, кінець 2014 — початок 2015 рр.

16 січня в Україні вшанували  захисників Донецького аеропорту.

День пам’яті «кіборгів» 16 січня позначений у новітній історії України як дата вшанування захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту від російських окупантів та терористів.

Упродовж 242 днів, від 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року точилися запеклі бої за Донецький аеропорт імені Сергія Прокоф’єва, який із перших днів російської агресії перетворився на ласий для окупантів стратегічний об’єкт.

Військовослужбовці Збройних Сил України, добровольці, медики та волонтери з неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю боронили будівлі летовища й захищали навколишні населені пункти.

Українських захисників Донецького аеропорту «кіборгами» спочатку прозвали самі російські бойовики, які були вражені стійкістю та мужністю наших військових. Згодом про героїзм захисників ДАПу дізнався весь світ, і назва «кіборги» стала символом національної мужності та оплоту народного духу, відданості ідеалам вільної та незалежної України. В історію російсько-української війни увійшла фраза: «Кіборги» витримали — не витримав бетон!».
26 травня 2014 року відбувся перший бій між українськими оборонцями та російськими бойовиками, які прийшли на нашу землю як окупанти, за встановлення контролю над Донецьким аеропортом. На той час до Донецька прибули російська група «Іскра» та підрозділ чеченських найманців із загонів Кадирова. Ці формування були посилені підрозділами батальйону «Восток», сформованого з місцевих колабораціоністів на чолі з Олександром Ходаковським. Російські та колабораціоністські загони висунулися в район аеропорту й почали займати позиції в новому терміналі, розмістивши на даху автоматичні гранатомети. Частина сил терористів зайшла через підземні комунікації. Персонал та мирні жителі на той час були евакуйовані з аеропорту.

У відповідь на висування росіян українське командування відправило в район аеропорту бойові гелікоптери Мі-24 та штурмовик Су-25.

Українські підрозділи спецпризначенців 3-го кропивницького полку, десантники 25-ї бригади і офіцери спецрезерву ГУР, що на той час знаходилися в старому терміналі та на околицях аеропорту, підтримали українську авіацію вогнем. Почавши зазнавати втрат загиблими й пораненими, російські терористи згодом завантажилися в машини й відступили до Донецька.

На Путилівському мосту, що сполучає аеропорт із Донецьком, вантажівка з бойовиками, які відступали, була розстріляна гранатометним вогнем своїх же поплічників, що сприйняли її як українську атаку. Наштовхнувшись на рішучий спротив, російські окупанти відступили. З цього часу вони на кілька місяців відмовились від штурму летовища.

Впродовж оборони ДАПу під контролем українських воїнів перебували старий і новий термінали Донецького аеропорту. Опорним пунктом захисників слугувало селище Піски, через яке здійснювалися ротація та постачання провізії, боєприпасів і медикаментів. У цьому ж селищі була розгорнута артилерія вогневої підтримки. Проросійські сили атакували аеропорт з прилеглого Київського району м. Донецька, з території монастиря на півдні та с. Спартака на сході.

Від травня 2014 року до січня 2015 року Донецький аеропорт і селище Піски захищали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних та 93-ї окремої механізованої бригад, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інших військових частин і підрозділів.

За офіційними даними, під час оборони Донецького аеропорту загинули більш як 200 українських захисників, майже 440 були поранені. Багатьох воїнів відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, посмертно.

Протягом усіх 242 днів, що тривала оборона летовища, російські окупанти не полишали намірів взяти ДАП під свій повний контроль. Вони вчиняли систематичні штурми терміналів, займаючи нові позиції, часом втрачали їх та знову вдавалися до нових атак. Унаслідок боїв дедалі більше руйнувалася інфраструктура аеропорту. У грудні 2014 року значних руйнувань зазнав старий термінал, 13 січня 2015 року остаточно впала диспетчерська вежа, що її утримували українські бійці.

День 15 січня 2015 року був позначений фінальним етапом оборони Донецького аеропорту. Російсько-терористичні війська перед приїздом представників місії ОБСЄ вчинили обстріли нового термінала аеропорту та впритул підійшли до українських позицій. Вони планували почати з нового термінала обстріл міжнародної місії, щоб звинуватити в цьому українських військових.

У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи — на кінцевих етапах битви українські воїни утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися ворогом.

16 січня терористи відійшли в район Спартака, де відновлювали свою боєздатність і отримували підкріплення. Опівночі бойовики обстріляли з РСЗВ «Град» метеовежу.

Уночі з 16 на 17 січня терористи обстрілювали аеропорт зі стрілецької зброї, мінометів та артилерії.

18—21 січня 2015 року російські загарбники вдалися до остаточного руйнування ДАПу. 20 січня 2015 року проросійські терористи підірвали новий термінал, унаслідок чого бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилися, ховаючи під собою українських захисників. Під руїнами бетонних перекрить і стелі у багатьох секціях загинули 58 українських «кіборгів», які боронили плацдарм до останньої миті. 21 січня 2015 року українське командування прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового термінала — цей об’єкт на той час був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Утім, під час боїв, що тривали в районі ДАПу, українська армія вибудувала оборону, створивши лінію укріплень навколо злітної смуги по периметру навколишніх сіл — у Пісках, Водяному, Опитному, біля вентиляційного ствола шахти Бутівки.

22 січня 2015 року вцілілі захисники вийшли з термінала, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапили до полону. Оборона терміналів аеропорту тривала 242 дні.

242-денна оборона Донецького аеропорту як одна із героїчних сторінок російсько-української війни слугує беззаперечним доказом того, що українське військо — сильне, безстрашне та незламне. Тоді у страшних боях українські захисники виявили стійкість і міць, поруч із якими не встояли навіть залізобетонні споруди та конструкції ДАПу...

Подвиг захисників Донецького аеропорту став символом мужності і стійкості духу української армії. Про оборону Донецького летовища написано десятки книг, знято сотні документальних матеріалів та художній фільм «Кіборги».

У 2018 році у селищі Доброслав Лиманського району Одеській області «кіборгам» встановлено особливий монумент. Автори пам’ятника — скульптор Віталій Квак та місцевий коваль, кубинець за походженням Освальдо Іскієрго Фрага.

У всіх регіонах країни з нагоди Дня пам’яті «кіборгів» проходять меморіальні заходи, учасники яких вшановують пам’ять захисників Донецького летовища — справжніх Героїв Української держави.

Фото з відкритих джерел.