Про це в неділю, 16 січня, в інтерв’ю виданню CBS заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

«Якщо виявиться, що Росія здійснює кібератаки проти України, і якщо це продовжиться в майбутньому, ми працюватимемо з нашими союзниками над належною відповіддю», — сказав він, зазначивши що Сполучені Штати вже неодноразово попереджали Україну про можливі кібернапади як частину «широкомасштабних зусиль Росії щодо ескалації ситуації в Україні», і з огляду на це США працюють з Києвом стосовно посилення захисту, зауваживши принагідно, що кібератаки для дестабілізації ситуації — звичний сценарій для Кремля. Також Джейк Салліван знову застеріг РФ: «Якщо Росія все-таки вторгнеться в Україну, це матиме серйозні економічні наслідки та ціну, яку потрібно заплатити», наголосивши, що наслідки будуть не тільки економічного характеру.

Тим часом речник президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що РФ не має наміру відводити війська від кордону з Україною. В інтерв’ю CNN він заявив, що НАТО «вторгнулося» в Україну, і Росія «не може це терпіти». «Ми спостерігаємо поступове вторгнення НАТО на територію України зі своєю інфраструктурою, своїми інструкторами, запасами оборонного та наступального озброєння, навчання українських військових тощо», — сказав кремлівський речник. «Вважаємо за потрібне тримати там війська, зважаючи на напружену обстановку і дуже недружній клімат, створений різними навчаннями бойової авіації НАТО, літаками-розвідниками НАТО, натовською військовою інфраструктурою, що наближається до наших кордонів», — заявив Пєсков.

Натомість міністр оборони Британії Бен Воллес в статті для The Times звинуватив президента Путіна у використанні аргументів з «вибірковими та спотвореними міркуваннями», щоб представити НАТО як загрозу. Він звернув увагу на статтю Путіна на його офіційному сайті. «Ми всі повинні хвилюватися, бо те, що випливає з-під пера самого президента Путіна, — це твір із 7000 слів, який ставить етнонаціоналізм в основу його амбіцій», — зауважив міністр. «Він надає спотворену та вибіркову аргументацію, щоб виправдати в кращому разі підпорядкування України і, в гіршому разі, насильницьке приєднання цієї суверенної країни». «Тому, якщо однієї холодної січневої чи лютневої ночі російські збройні сили ще раз вступлять на територію суверенної України, ігноруйте розповіді про агресію НАТО та пам’ятайте слова президента Росії з цього есе минулого літа. Запам’ятайте це та запитайте себе, що це означає не лише для України, а й для всіх нас у Європі», — наголосив міністр.