Народний депутат, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко, як і обіцяв, повернувся до України. На його підтримку до аеропорту «Київ» (Жуляни) прибули представники депутатського корпусу з різних фракцій, а також тисячі людей із національними та партійними прапорами і плакатами.

Під час проходження П. Порошенком митного контролю сталася затримка. Розповідаючи про її причини, політик повідомив, що в нього забрали паспорт і не пропускали в Україну. Він просив повернути йому документ. Після кількахвилинної дискусії паспорт було повернуто, а затримку пояснили тим, що документ був потрібен, щоб «встановити особу».

Водночас у Державній прикордонній службі запевнили, що не перешкоджали поверненню П. Порошенка в Україну: «З метою уникнення маніпуляцій та будь-яких інформаційних спекуляцій Державна прикордонна служба України зазначає, що під час перетину державного кордону Петром Порошенком прикордонники чітко дотримувалися норм законодавства». Там також наголосили, що «Держприкордонслужба забезпечує розшук у пунктах пропуску через державний кордон осіб, які переховуються від органів досудового розслідування та суду, а також виконання в установленому порядку доручень правоохоронних органів».

«Під час заходів контролю про прибуття Петра Порошенка в Україну прикордонники повідомили представників правоохоронних органів. Прикордонники також фіксували маніпуляції від окремих осіб, що начебто дану особу намагаються не пропустити в Україну», — йдеться у поширеному на сайті ДПС повідомленні та наголошується також, що жоден громадянин України не може бути обмежений у праві повернутися в Україну.

Після виступу біля аеропорту П. Порошенко вирушив до столичного Печерського райсуду де об 11-й годині мало розпочатися засідання щодо обрання політику запобіжного заходу. Там також зібралися тисячі людей, щоб підтримати лідера опозиції.

Нагадаємо, 20 грудня 2021 року Державне бюро розслідувань повідомило, що звинувачує п’ятого Президента України в державній зраді та сприянні терористичним організаціям. Ідеться про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій Донбасу на суму майже 1,5 мільярда гривень.

Сам П. Порошенко, категорично відкидаючи звинувачення, назвав їх класичним взірцем сфабрикованих та політично вмотивованих справ і чорного піару проти політичних опонентів з боку влади.

Уже в суді адвокати п’ятого Президента заявили про відсутність факту вручення йому підозри. «Захисникам не можуть бути зрозумілі процесуальні права та обов’язки на тій підставі, що Порошенко Петро Олексійович не має статусу підозрюваного в цьому провадженні. Ми не бачили жодного документа, який би підтверджував повідомлення Порошенку про підозру», — заявив адвокат Ігор Головань.

Натомість у Державному бюро розслідувань зазначили, що в аеропорту намагалися вручити процесуальні документи П. Порошенку, але той відмовився їх узяти. Про це під час брифінгу повідомила радник із комунікацій ДБР Тетяна Сапьян.

Зрештою, суд переніс засідання з обрання запобіжного заходу Петру Порошенку і дав обвинувачуваній стороні час для ознайомлення з матеріалами справи до 14-ї години 17 січня.

За словами народного депутата Володимира В’ятровича (ЄС), який перебував у залі суду, саме засідання відбувалось в якійсь дивній атмосфері. «Суддя говорив майже пошепки і було важко щось почути. Далі відбулася дуже дивна спроба нав’язати Петру Порошенку безплатного державного адвоката. Цей адвокат сам заявив, що це провокація влади і відмовився від таких дій. Після цього було оголошено перерву. При цьому суддя навіть чітко не сформулював, на скільки вона оголошується, сказавши, що час повідомить додатково. Чекаємо», — зауважив він у коментарі журналістам.

Після перерви, хоч і з запізненням, але суд поновив свою роботу. Слідчий суддя у справі Олексій Соколов заслухав позиції обох сторін.

Сторона обвинувачення, аргументуючи, що Петро Порошенко може переховуватись від слідства, зажадала його арешту або застави в один мільярд гривень. Натомість адвокати Петра Порошенка наполягали на абсурдності обвинувачень та нікчемності доказової бази.

На момент здачі номера засідання ще тривало.

Зауважимо, що впродовж усього судового засідання під будівлею Печерського райсуду тривав багатотисячний мітинг на підтримку Петра Порошенка.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.