Днями в Чернівцях на засіданні виконкому міської ради погодили рішення збільшити плату за проїзд у маршрутках до дев’яти гривень. Такий крок особливих заперечень у містян, котрі розуміють, що вартість пально-мастильних матеріалів істотно зросла, особливо ціна на газ, не викликав.

Крім того, люди з розумінням сприймають аргументи перевізників стосовно поганого стану доріг у місті, що виливається їм у копійку, і запчастини теж дорожчають. Тому питання стояло руба: або чернівчани матимуть якісне внутрішньоміське сполучення, або ні, розвиватиме міська рада галузь перевезень чи змушена буде відкласти амбітні плани на придбання нових комунальних автобусів.

Зате бурхливу реакцію демонструють у соцмережах та на своїх приватних телеканалах ті, хто ще вчора керував Чернівцями і довів місто до критичного стану. Але ці люди невдоволені всім, що відбувається в місті, після того, як їх відлучили від годівниці. Кампанія дискредитації не зупиняється навіть на час Різдвяних свят, до яких усі буковинці ставляться особливо пієтетно.

А місто працює, як і його очільники, відкидаючи огульні звинувачення, провокації та інші прийоми, до яких вдаються опоненти. Міський голова Роман Клічук узяв курс на капітальний ремонт Чернівців. І в першу чергу це стосується ремонту вулиць міста, за стан яких соромно перед туристами, оскільки в попередників до ремонту міських магістралей руки не доходили: пріоритети були інші — особисті.

Профільний заступник міського голови Василь Зазуляк (на знімку) розповів про бачення міської влади ситуації з дорогами та поділився планами з їх капітального ремонту, назвавши це питання найбільш болючим.

«Я не задоволений, як у Чернівцях ремонтують дороги, і це стосується 90 відсотків підрядників, які в нас працювали у 2020 році. Міський голова поставив завдання залучати більше підрядників, адже бачимо, що в Україні роблять якісні ремонти на дорогах. Нас категорично не влаштовує ставлення підрядників, які не вкладаються в обумовлені договорами терміни. Дедлайном щодо ремонтів доріг тепер буде 31 жовтня, і ми не дамо нікому тягнути до 31 грудня. Ми вже оштрафували на 1,4 мільйона гривень компанію «Євродор» через ремонт вулиці Кармелюка, яка не вклалася в термін завершення робіт», — зазначив Василь Зазуляк.

За його словами, на капітальний ремонт доріг у Чернівцях виділено 152 мільйони гривень. Ще 20 мільйонів — на поточний ремонт. І вже найближчим часом у міській раді планують оголосити тендери.

«Заплановано проведення тендерів на ремонт вулиць Богуна, Заньковецької, Горького, Кобилиці. Вулицю Заньковецької планували розпочати ремонтувати ще 2021 року, але побачили, що не вкладемося, адже це складна вулиця. Тому перенесли ремонт на нинішній рік. Капітально ремонтуватимуть і вулиці Південно-Кільцеву, Головну — від Гагаріна до Чкалова, Кочубея, Горького, Буковинську, Дарвіна, Чернишевського, Щербанюка, Ярошинської, Орлика. Також у планах — доробити частину вулиці Кармелюка: від Буковинської до Кобилиці, яку не внесли в попередній ремонт.

І що найголовніше: 2022 року ми розпочинаємо ремонт найдовшої центральної міської вулиці — Головної. Це непросте завдання, бо вулиця Головна сьогодні вимощена старою, ще австрійською бруківкою, значна частина якої потріскана, понищена і її необхідно демонтувати, перебрати, перемостити. Того, що є, на всю протяжність Головної вже не вистачить, тому прийнято рішення значну частину заасфальтувати. А бруківкою, що вціліла, якісно перемостити центральні вулиці чи площі, щоб зберегти старовинне обличчя міста і для містян, і для туристів, інвестиції від яких важливі для міського бюджету розвитку», — каже заступник міського голови.

Він також озвучив і плани міської влади щодо приведення в порядок скверів та парків міста, створення нових громадських просторів та зон відпочинку.

«Завершуємо облаштування громадського простору на розі вулиць Хмельницького—Лесі Українки. Нещодавно приїжджали представники Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, які співфінансують цей проект. Вони побачили виконану роботу і підтвердили свої наміри виділити ще 50 тисяч євро на інші об’єкти в Чернівцях. Ми нині саме підбираємо нові місця для майбутніх громадських просторів, щоб розробити проектно-кошторисну документацію. Уже є кілька варіантів, які німецьким партнерам сподобалися. Тож буде співфінасування. Нові громадські простори створюватимуться в рамках співфінансування 50 на 50. Наприклад, розглядаємо варіант облаштування нового громадського простору «Студентський сквер» на розі вулиць Університетської—Сковороди. Крім того, всі громадські простори хочемо обладнати відеоспостереженням.

Нових громадських просторів потребують і нові мікрорайони, і ті райони, де раніше їх не було створено, — Гравітон, Бульвар. Ми вже попередньо обрали місця, де можемо їх облаштувати.

Також узялися за облаштування скверів. У бюджеті вже передбачили 15 мільйонів гривень на відновлення елементів їх благоустрою. Насамперед почнемо відновлення скверу на вулиці Кордуби. Замінимо мощення, зріжемо аварійні дерева та зробимо сквер світлішим. Також оновимо забутий сквер на розі вулиць Богуна—Горького. У центрі Садгори теж відновлюватимуть скверик. Працюємо над проектом, щоб цього року його озеленити, зробити нові доріжки», — розповідає Василь Зазуляк.

Серйозні плани має Роман Клічук та очолювана ним міська влада на капітальний ремонт чернівецьких площ, які в австрійський період були ринками. На них, як тепер в Європі, зранку розставлялися прилавки та ятки, а по обіді всі роз’їжджалися і площі прибирали, щоб містяни могли шпацірувати вечорами. Стан чернівецьких площ на сьогодні теж кепський, а тому сміливі плани нинішньої влади в місті щодо їх реконструкції тішать.

Фото з відкритих джерел.

«Центральна площа — це великий об’єкт. Розуміємо, якщо почнемо її капітальний ремонт, то це може затягнутися на багато років. Тому провели громадські обговорення і з них узяли досить багато для проекту. Також спілкувалися із представниками церков, тому що залишається дискусійним питання щодо хреста, встановленого на площі. Погодилися, що йому тут не місце. Водночас триває дискусія, що потрібно відновити знаменитий пам’ятник Пієта. Але не збереглися його креслення, а тому відновити його досить складно.

Робота над Центральною площею буде поділена на кілька етапів. Цього року почнемо з тієї частини площі, яка найменш дискусійна, — це частина площі біля вулиці О. Кобилянської. Там не буде проїжджої частини. Планується висадити дерева, щоб улітку можна було відпочивати.

Також відбулися громадські слухання щодо Театральної площі. Йшлося про те, щоб її осучаснити, змінити мощення і попрацювати над доступом для маломобільного населення. Чернівецький театр — одна із внутрішньоміських туристичних Мекк, як і університет.

Саме працюємо над тим, щоб зробити сучасну підсвітку Чернівецького національного університету. Вже були переговори з фірмою із Дніпра Expolight. Ідеться не просто про те, щоб там встановити 10 ліхтарів, а про те, щоб була якісна підсвітка. Знайшли меценатські кошти і розробляємо проект. Можливо, вдасться залучити співфінансування міської ради чи Чернівецького національного університету. Проект потужний, і він має покращити туристичний потенціал. Хочемо, щоб люди спеціально приїжджали подивитися на світлове шоу в ЧНУ.

Будуть капітально оновлені та підсвічені і чернівецькі парки, вони стануть комфортними, цікавими та безпечними», — зазначає заступник міського голови.

Така беручкість до роботи, такі сміливі і невідкладні плани, попри спротиви опозиціонерів та недофінансування з обласного бюджету, не можуть не радувати пересічного чернівчанина. Схоже, не доведеться більше червоніти перед приїжджими за стан міського господарства. У керівній ланці міськради з’явились творчі та амбітні люди з бізнесу, в тому числі будівельного. І вони розуміють, як змінити обличчя Чернівців.

Чернівці.

Фото автора.