Професії «зварювальник» та «електрогазозварник» є одними з найбільш актуальних на ринку праці Миколаївщини. Вони затребувані передусім на підприємствах машинобудування, судноремонтних та суднобудівних заводах. Щоб підготувати високопрофесійних спеціалістів та згодом запросити їх працювати на цих підприємствах, керівники двох миколаївських заводів вийшли з цікавими ініціативами, орієнтованими на молодь.

«Кілька років поспіль організовую для студентів профільного миколаївського вишу виробничу практику на своєму підприємстві, — розповідає директор ТОВ «Парус» Сергій Бурковець. — Це один із реальних кроків до того, щоб студенти опанували професію. Згодом ми з колегами вирішили організувати вузькопрофесійний конкурс зварювальників. І це стало наступним кроком для підготовки на Миколаївщині спеціалістів робітничих професій не лише теоретично, а й практично. Адже ми зацікавлені в тому, щоб випускники не виїжджали за кордон у пошуках роботи, а могли, маючи знання та практичні навички високого рівня, бути працевлаштовані у своєму місті та гідно заробляти».

Такий конкурс майстерності серед вихованців професійних ліцеїв області та майстрів профтехосвіти за напрямом «Зварювальні роботи» відбувся в Южноукраїнську Миколаївської області. Його ініціаторами та організаторами виступили Миколаївський тепловозоремонтний завод та судноремонтне підприємство «Парус». Вони забезпечили учасників усіма необхідними видатковими матеріалами та призами.

В Южноукраїнську Миколаївської області відбувся конкурс професійної майстерності серед майстрів профтехосвіти за напрямом «Зварювальні роботи».

Також у рамках 1-го етапу Всеукраїнського конкурсу «WorldSkills Ukraine» за звання найкращого зварювальника поборолися й вихованці професійних ліцеїв області. Вперше такий конкурс організовано за сприяння двох підприємств, які зацікавлені у підготовці високопрофесійних фахівців, — Миколаївського тепловозоремонтного заводу та судноремонтного підприємства «Парус». Вони забезпечили учасників усіма необхідними видатковими матеріалами та призами.

Змагання провели на ультрасучасній базі Южноукраїнського професійного ліцею. Організацію взяв на себе департамент освіти та науки Миколаївської ОДА. Учасники, і молодь, і досвідчені зварювальники-майстри, представили навчальні заклади Миколаєва, Вознесенська, Южноукраїнська, Первомайська та Кривого Озера.

Усі конкурсанти в рівних умовах за відведений час продемонстрували володіння трьома видами зварювання: ручне дугове, напівавтоматичне та аргонодугове. Переможцем серед майстрів став Євген Наєнко з Миколаївського професійного суднобудівного ліцею, серед учнів — Андрій Олійник із Вознесенського професійного ліцею. Заохочувальний приз також отримав учень Южноукраїнського професійного ліцею Максим Барановський.

«Такий формат дає змогу зварювальникам різних поколінь та професійного рівня зустрічатися, демонструвати свої вміння, — вважає Євген Симченко, засновник Миколаївського тепловозоремонтного заводу. — Професія зварювальника дуже затребувана на ринку праці. Сподіваємося, що конкурс стане щорічним і більш масштабним».

Фото з відкритих джерел.