Сьогодні державний секретар США Ентоні Блінкен здійснить візит до України, а напередодні у Києві побувала двопартійна делегація Конгресу США, до складу якої увійшли сенатори Роберт Портман, Кріс Мерфі, Джин Шахін, Емі Клобучар, Річард Блюменталь та Роджер Вікер. Сенатори не приховували, що приїхали у такий складний для національної оборони час, аби продемонструвати підтримку України. У своїх повідомленнях про візит вони підкреслювали, що демократи і республіканці не мають розбіжностей у цьому питанні.

«Свобода не знає політичних кордонів, і США підтримують Україну», — написав у Твіттері сенатор Роберт Портман після зустрічі делегації з Президентом України Володимиром Зеленським. «З дня на день російська загроза Україні зростає. Спостерігається концентрація військ на кордоні, кібератаки та шпигунство. Адміністрація Байдена має подвоїти зусилля, щоб допомогти Україні захиститися», — підсумував сенатор-республіканець Роберт Портман.

А його колега демократ Кріс Мерфі відзначив, що делегація повертається до Вашингтона переконана в тому, що «обидві партії мають разом підтримувати Україну». Сенатор не приховує, що ситуація загрозлива. «Мене хвилює те, що Путін живе в якійсь самотній норі, будучи переконаним невеликою групою радників із затуманеними очима, що його зустрінуть як визволителя... Сьогоднішня Україна — це не Україна 1941-го і навіть не 2010 року», — написав у соцмережі Кріс Мерфі.

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі подякував Конгресу Сполучених Штатів Америки за солідарність з народом України на тлі нинішніх безпекових викликів. «Для України, для нашого народу дуже важливо, що сьогодні ви з нами. Це свідчить про незмінну двопалатну, двопартійну підтримку нашої країни, а також її суверенітету, територіальної цілісності», — сказав Президент.

Володимир Зеленський поінформував сенаторів США про безпекову ситуацію навколо України та кроки, які сприяли б деескалації та запобіганню подальшій агресії РФ. Глава держави відзначив важливу роль Конгресу в підтримці євроатлантичних прагнень України та поглибленні взаємодії між двома державами.

«Ми відчуваємо та отримуємо дієву допомогу у сфері безпеки в такий складний час, час агресії з боку Російської Федерації», — наголосив Володимир Зеленський.

Під час розмови висловлювалася одностайна позиція стосовно того, що газопровід «Північний потік-2» є викликом для енергетичної безпеки України та Європи в цілому.

Президент заявив про необхідність підготовки превентивного пакета санкцій проти РФ для протидії агресії.

Окремо він звернув увагу на те, що Росія продовжує проводити активну кампанію з паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях, прагнучи створити привід для ескалації під виглядом «захисту російських громадян», інформує прес-служба глави держави.

За підсумками переговорів з Володимиром Зеленським сенатор від Демократичної партії Річард Блюменталь зазначив, що, на його думку, «Володимир Путін припустився найбільшої помилки у своїй кар’єрі, недооцінивши, наскільки мужньо народ України боротиметься з ним у разі його вторгнення». «І ми запровадимо руйнівні економічні санкції, але, що важливіше, ми дамо народу України зброю, смертоносну зброю, яка їм потрібна для захисту свого життя та засобів для існування», — додав Річард Блюменталь. За його словами, ця зброя може включати протитанкові ракети «Джавелін», «Стінгер», стрілецьку зброю та катери. «Отже, наше повідомлення: будуть наслідки, якщо він вирішить порушити недоторканність цієї демократії», — підсумувала сенаторка Емі Клобучар.

Водночас про російську загрозу йшлося і в ході переговорів Володимира Зеленського з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок. Як інформує прес-служба Президента України, під час зустрічі було предметно обговорено безпекову ситуацію навколо України, перебіг мирного процесу та наголошено, що подальшій ескалації агресії можуть запобігти обмежувальні заходи, серед іншого — превентивні санкції. Відзначивши єдність підходів до процесу мирного врегулювання, зокрема щодо кластерного підходу до виконання Мінських домовленостей, сторони висловили сподівання на вихід невдовзі на організацію чергового саміту в Нормандському форматі.

На знімку: Володимир Зеленський з делегацією Конгресу США.

Фото зі сторінки у Твіттері Роберта ПОРТМАНА.