На цьому наголосив член цієї комісії, народний депутат, який представляє фракцію «Слуга народу», Денис Маслов. За його словами, парламентарії також розробили законопроекти для боротьби з рейдерством і посилення відповідальності за такі порушення.

Рейдерство, тиск, корупція, здирництво — це неповний перелік речей, з якими стикалися інвестори в Україні впродовж багатьох років, каже Д. Маслов. Це погіршувало інвестиційну привабливість України для бізнесу — як іноземного, так і вітчизняного. Тому для зарубіжнних підприємців інвестування в нашу країну асоціюється з великим ризиком, що можна порівняти із прогулянкою мінним полем, а українському бізнесу досі складно наважитися на капітальні інвестиції в національну економіку. Президент Володимир Зеленський з перших днів перебування на посаді здійснює політику сприяння інвестиціям в національну економіку, акцентує народний депутат. Підвищення довіри з боку інвесторів і захист їхніх прав він називає одним із ключових завдань влади.

Верховна Рада як законодавчий орган також повинна за допомогою наявних у неї інструментів сприяти виправленню ситуації, переконаний народний депутат. Одним із таких парламентських інструментів він називає Тимчасову спеціальну комісію з питань захисту прав інвесторів. Її створено в червні 2020 року за ініціативою Галини Янченко («Слуга народу»), яка й очолила цю ТСК. До складу комісії ввійшли 13 народних депутатів з різних фракцій та груп, але вона стала повністю аполітичним утворенням і розпочала плідну роботу над розв’язанням проблем національних і зарубіжних інвесторів. Упродовж півтора року народні депутати розглядали складні випадки, з якими стикнулися український та іноземний бізнеси. Здебільшого вони були спричинені неправомірними діями окремих посадовців, правоохоронців і суддів. У підсумку ТСК допомогла вирішити дев’ять резонансних справ. А загальний обсяг інвестицій, врятованих для української економіки становить 12,5 мільярда гривень.

Частину кейсів, за які бралася ТСК, вдалося врегулювати без довгої судової тяганини. Були й випадки, коли комісія долучалася на стадії розгляду справи в суді. Деякі справи спонукали членів ТСК шукати законодавчі рішення, які б прибрали лазівки для рейдерів. Так, результатом спільної роботи народних депутатів став законопроект № 5141, який забороняє АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів) продавати чуже майно до того, як суд виніс обвинувальний вирок у справі. Верховна Рада ухвалила цей проект закону понад 300 голосами. Він є яскравим прикладом того, що ТСК з питань захисту прав інвесторів працює над системним покращенням інвестиційного клімату в Україні шляхом пропонування законодавчих змін, запевняє Д. Маслов. Серед інших прикладів такої роботи він називає ще два законопроекти: № 3774, покликаний запобігати спробам рейдерства із залученням держреєстраторів, та № 3783, що суттєво посилює кримінальну відповідальність за найбільш поширені рейдерські правопорушення.

Цього літа ТСК прозвітувала про рік своєї роботи, і її діяльність високо оцінили парламентарії, продовживши термін роботи спецкомісії ще на рік. За це проголосували 312 народних депутатів. Проте успіх ТСК не був би можливий без співпраці з органами державної влади, наголошує народний депутат. Разом із колегами він висловлює вдячність Офісу Генерального прокурора, Міністерству внутрішніх справ і Міністерству юстиції за сприяння в діяльності комісії.

Вл. інф.