Новий етап реформи шкільного харчування та перехід шкіл на оновлене меню потребують посиленої уваги органів держвлади та місцевого самоуправління, зазначила народна депутатка Ірина Констанкевич (група «За майбутнє»).

Нагадаємо, що 1 січня 2022 року завершився перехідний період реформи шкільного харчування. Школи мали перейти на оновлене, більш здорове меню для дітей. Під забороною тепер сосиски, ковбаси, кондитерські вироби, продукція із синтетичними барвниками, підсолоджувачами, консервантами. Натомість діти більше отримуватимуть овочів, м’яса, молочних продуктів.

За словами Ірини Констанкевич, як повідомляє прес-служба групи «За майбутнє», нинішній етап реформи надзвичайно відповідальний. Увага органів держвлади має зосередитись на тому, щоб:

— не допустити збоїв, зупинення дитячого харчування. Для цього держоргани мають надати школам максимальну допомогу в складанні меню за новими вимогами;

— попередити можливі корупційні зловживання, ризик яких зростає в період реформ, та не допускати блокування процесу організації харчування недобросовісними постачальниками;

— приділити посилену увагу якості продуктів та відповідності їх новим вимогам до харчування дітей.

«Насамкінець важливо також, щоб у процесі впровадження реформи не ігнорувалися думки вчителів і батьків. Тобто тих, хто безпосередньо бачить, як сприймаються школярами новації, чи подобається дітям їжа. Адже нам не потрібні зміни просто заради змін. У центрі уваги мають бути дитина, її здоров’я та її інтереси. Це справді складний період, який потребує великої уваги всіх, хто причетний до організації харчування дітей. Але якщо ми його гідно пройдемо, зможемо бути впевнені: наші дітки будуть і ситі, і здорові», — зазначила Ірина Констанкевич.