Модернізовану котельню оглянули представники влади.

Ці заходи дадуть змогу підвищити якість надання послуги з теплопостачання споживачам і значно економити енергоносії — природний газ, електроенергію і воду, а також знизять витрати на обслуговування котелень.


Сучасні котли дають змогу заощадити.

Котельня в спадок

17 тисяч мешканців Корабельного району Миколаєва ще донедавна отримували тепло від котельні, яка перебувала на балансі Миколаївського глиноземного заводу. Згодом цей об’єкт, який потребував серйозної модернізації, перейшов до обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго». Саме ця котельня і стала пілотною для реалізації амбітного проекту з підвищення енергоефективності.

У 2014 році обласне комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» стало учасником проекту, який фінансується коштом позик, наданих Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Фондом чистих технологій.

Позичальник за проектом — Міністерство фінансів України.

Активна фаза реалізації розпочалася з 2017-го. Нині комунальне підприємство продемонструвало, на що здатне на прикладі саме цієї котельні у віддаленому районі міста.

Як зазначив на презентації модернізованої котельні голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім: «Реалізація цього проекту показує, що Миколаївщина може заощаджувати та використовувати нові технології. Крім того, успішна реалізація проекту дає змогу говорити про те, що задля суттєвої економії отриманий досвід можна імплементувати й на інші теплогенерувальні підприємства області. Цей проект я супроводжую давно, ще до призначення на посаду голови облдержадміністрації. Там були перепони, які нам вдалося подолати, і натепер проект реалізовано».

Також він розповів про те, що створено робочу групу з вирішення питань теплопостачання в місті Миколаєві та області. До групи, яку очолює голова Миколаївської облдержадміністрації, увійшли спеціалісти «Миколаївоблтеплоенерго» та Миколаївської ТЕЦ. «Нині досвід, який ми отримали на «Миколаївоблтеплоенерго», хочемо поширити на всіх користувачів газу. Група працює над тим, щоб підвищити якість надання послуг з постачання теплової енергії», — зазначив чиновник.

Що ж до котельні, яка дісталася в спадок обласному підприємству, то наразі в ній замінені два котли КВГМ-30 на нові газові водогрійні фірми Viessmann тепловою потужністю 23,3 МВт кожен з пальниками німецької фірми Еlсо. Також здійснено заміну пальників та автоматики для наявного газового котла, встановлено перетворювачі частоти датської фірми Danfoss на двигуни наявних димососів і вентилятора подання повітря. Замінено мережеві насоси на німецькі з частотними перетворювачами, встановлено сучасну систему водопідготовки, замінено трубопроводи, запірно-регулюючу арматуру й установлено систему управління котельнею з погодним регулюванням температури.

Оновити потужності

Спеціалісти підрахували: якщо здійснити таку реконструкцію ще принаймні п’яти котелень, то місто зможе зекономити від 100 до 200 мільйонів гривень на рік на енергоносіях. «Проектна база окупиться через шість-сім років.

Далі йде вже чиста економія. Обладнання 1960—1970-х років геть неефективне? і ми витрачаємо гроші на вітер. Тому зобов’язані впроваджувати альтернативні джерела для опалення та орієнтуватись на світовий досвід», — зазначив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім.

Те, що застарілі котельні та інфраструктуру, яка з ними пов’язана, слід оновлювати негайно, розуміють усі: від пересічного містянина до спеціаліста-теплоенергетика. Не може місто витримати весь той непотріб, який зберігся донині. Яскравий приклад, — котельня по вулиці Новозаводській, 48-а. Її  визнали небезпечною для подальшої експлуатації, і це була остання парова котельня в місті. На об’єкті вчасно почали проводити реконструкцію, і вона вже не загрожує безпеці мешканців та працівників підприємства.

Узагалі-то менш як за п’ять років ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» вдалося замінити ізоляцію на 25,4 кілометра теплових мереж, реконструювати та оновити майже шість кілометрів тепломереж із застосуванням попередньо ізольованих труб, що дало змогу закрити вісім небезпечних вбудованих у багатоквартирні будинки котелень; збудувати та реконструювати два кілометри теплових мереж з наступним об’єднанням споживачів; змонтувати 94 індивідуальні теплові пункти та шість центральних теплових пунктів для багатоквартирних будинків Корабельного району міста, встановити сім центральних теплових пунктів у Заводському районі Миколаєва.

Крім того, у рамках проекту реконструювали п’ять районних котелень. На об’єктах замінено старі зношені газові котли на нові, встановлено газові пальники та автоматику на наявних газових котлах, перетворювачі частоти на двигуни наявних димососів і вентилятори подачі повітря, замінено мережеві насоси, встановлено сучасні системи водопідготовки, замінено трубопроводи, запірно-регулюючу арматуру і встановлено систему управління котельними з погодним регулюванням температури.

Добре, що є розуміння на всіх рівнях. Енергоефективність — це не просто слова, це реальні цифри в платіжках містян.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.