Прес-служба Держспецзв’язку інформує: у кількох установах, що стали жертвами атаки, зафіксовано використання програми-вайпера WhisperGate для знищення даних.

«Отже, з високою вірогідністю можна стверджувати, що дефейс (заміна відображуваної інформації) веб-сайтів атакованих держорганів та знищення даних за допомогою вайпера є складовими однієї кібератаки, спрямованої на завдання якомога більшої шкоди інфраструктурі державних електронних ресурсів», — зазначають у відомстві.

Раніше в СБУ запевнили, що контент сайтів не був змінений, а витоку персональних даних не сталося. У відомстві зазначили, що минулого року нейтралізували понад 2 тисячі кібератак на урядові ресурси України. Крім того, під час слідчо-оперативних дій викрито десятки мереж інтернет-агентури спецслужб РФ. За завданням своїх кураторів вони проводили ворожі інформаційні диверсії. Встановлено, що зловмисники поширювали публічні заклики до захоплення влади і порушення територіальної цілісності України. Провокаційні матеріали розповсюджували через спеціально створені інтернет-платформи та групи у соцмережах.