Переговори з Президентом України Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою відбулися на тлі інтенсивних консультацій союзників, які прагнуть змусити Російську Федерацію до деескалації і перегляду її войовничих планів щодо України. Сьогодні в очільника Держдепу заплановано зустріч з німецькою колегою Анналеною Бербок у Берліні. Завтра анонсовано його переговори з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Женеві. У вівторок Ентоні Блінкен заявив, що вирушає в поїздку до Європи на тлі побоювань через десятки тисяч російських військовослужбовців, зосереджених біля кордону України.

Російська Федерація ще має можливість уникнути кризи відносин із США. «Сполучені Штати не хочуть конфлікту. Ми хочемо миру», — цитує держсекретаря Ентоні Блінкена Reuters. Водночас Блінкен зауважив, що все залежатиме від дій президента Володимира Путіна. «Президент Путін має можливість зробити кроки для деескалації цієї кризи, щоб Сполучені Штати і Росія могли підтримувати відносини, які не засновані на ворожості або кризі», -сказав Ентоні Блінкен.

Водночас речниця Білого дому Джен Псакі заявила у вівторок, 18 січня, під час брифінгу у Вашингтоні, що РФ може розпочати вторгнення в Україну «в будь-який момент». Вона зауважила, що саме президент РФ створив кризу, зібравши сто тисяч російських військових уздовж кордонів України та перекинувши російські війська до Білорусі для проведення додаткових навчань на східному кордоні з Україною. Джен Псакі повідомила, що Сполучені Штати розглядають усі можливі варіанти уникнення конфлікту, і додала, що секретар Блінкен планує «дуже чітко наголосити, що є дипломатичний шлях розв’язання».

Очевидно, саме цей шлях і плановано обговорити з Україною та учасниками Нормандського формату, щоб у п’ятницю запропонувати його Росії.

Під час зустрічі з Ентоні Блінкеном Президент Володимир Зеленський подякував Сполученим Штатам за дієву політичну та безпекову підтримку. «Для нас дуже важливий ваш візит, особисто ваш візит. Це ще раз наголошує на потужній підтримці нашої незалежності, суверенітету країни з боку Сполучених Штатів Америки», — сказав Володимир Зеленський. Він зауважив, що в Україні високо цінують постійні контакти, які відбуваються на всіх рівнях. «Їх дуже багато. Це свідчить не про слова, а про конкретну підтримку».

Принагідно він зауважив, що нині з бюджету України виділяються максимальні кошти за всі роки незалежності для підтримки нашої армії. «Але тим не менш ми розуміємо, що, аби робити дуже швидкі кроки, щоб модернізувати армію, потрібна допомога, особливо в такі непрості часи». Він подякував за допомогу, яка вже надається, і впевнений, що в майбутньому надаватиметься Сполученими Штатами. «Переконаний, жодного рішення про Україну без України не буде», — зауважив Президент.

«Київ, мабуть, найбільш популярний пункт призначення в усьому світі на даний момент», — з цих слів розпочав розмову Ентоні Блінкен. Він повідомив, що Президент Джо Байден попросив його приїхати до Києва, щоб «по-перше, ще раз підтвердити підтримку, яку Сполучені Штати надають Україні». «Український народ вибрав демократичний і європейський напрямок у 91-му році.

І вийшов на Майдан для того, щоб захистити свій вибір у 2013-му.

І, на жаль, з того моменту перед вами стоїть постійна агресія з боку Москви».

Ентоні Блінкен повідомив, що Джо Байден доручив йому наголосити на відданості Сполучених Штатів територіальній цілісності України. Також він доручив обговорити в Києві підсумки тижня інтенсивної дипломатії, який представники США завершили разом із Росією, та проконсультуватися щодо наступних кроків, що включає зустріч у п’ятницю з Сергієм Лавровим. «Ми чітко висловили преференцію тому, щоб знайти дипломатичне вирішення конфлікту і з тим, щоб забезпечити деескалацію ситуації. Ми робимо все, що ми можемо зробити щодо цього. Крім того, ми сказали Москві чітко, що якщо вони оберуть агресію проти України, то агресія мати месерйозні наслідки, які будуть висловлені не тільки з боку США, а й від Європи та інших країн світу. Зустрічі такі, як сьогоднішня, та консультації, які будуть у Берліні з європейськими партнерами, забезпечать те, щоб ми говорили одним голосом, виступали з однієї позиції проти Москви... Мета Росії — зробити розкол між нашими країнами, ми не можемо дозволити їм цього зробити... Ми маємо з вами спільно діяти, продовжити нашу єдність і посилити її — вона найважливіша на сьогодні, зокрема в разі агресії з боку Росії», — заявив Блінкен. При цьому він зауважив: «Українці показали, що за допомогою друзів у всьому світі можуть подолати будь-які перешкоди».

Тим часом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в разі військової агресії РФ Альянс усіма способами допомагатиме Україні. «Економічні, фінансові, політичні санкції. НАТО та союзники також забезпечать підтримку України. Україна має право захищати свій суверенітет, і НАТО допоможе їй повністю реалізувати своє право на самооборону за рахунок підтримки союзників», — сказав Столтенберг у вівторок після зустрічі з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, повідомляє Spiegel. Єнс Столтенберг заявив, що союзники готові внести письмові пропозиції на розгляд Ради Росія — НАТО і прагнуть конструктивних результатів. Він також повідомив, що НАТО представить пропозиції письмово. «Ці письмові пропозиції відображають нашу серйозну залученість до переговорів щодо контролю над озброєннями, щодо прозорості в тому, що стосується військової активності, ракет, багатьох інших питань».

Фото: twitter.com/ZelenskyyUa