Відсутність генплану, затори та брак громадських просторів і зелених зон — це три основні проблеми Києва, що потребують негайного втручання. Про це заявила заступниця голови фракції «Слуга народу» Олена Шуляк під час Київської конференції депутатів місцевих рад.

Серед найкритичніших проблем — відсутність повноцінного актуального генерального плану міста.

«Це і хаотичні та незаконні забудови, і відсутність раціонального використання коштів місцевої громади. Це постійна загроза розкрадання або розбазарювання бюджету міста», — сказала вона.

Друга проблема — транспортний трафік.

«Аналітики порахували, що затори забирають у кожного мешканця Києва майже 227 годин на рік. Тобто в середньому два роки життя киянин проводить у заторах. Це не просто години і витрачений час, це високі втрати для економіки. Київ вийшов у лідери за дуже сумною ознакою — забрудненістю повітря. Майже 75—80% забрудненості дає саме міський транспорт», — повідомила Олена Шуляк.

Вона переконана, рішення у цих проблем є — будівництво перехоплюючих парковок і Київської обхідної дороги, яке вже розпочинається в межах не місцевої, а президентської програми «Велике будівництво».

Третя важлива проблема — зонування міста.

«У столиці на сьогодні — брак громадських просторів і зелених зон. На жаль, Київ за багатьма критеріями не є інклюзивним містом, в якому мали би бути спеціальні зони і простори для людей з інвалідністю, людей з дітьми, людей похилого віку», — сказала народна депутатка.

Київ, на відміну від багатьох інших міст країни, як повідомляє прес-служба «СН», має надійну фінансову «подушку», зауважила Олена Шуляк. А відтак, це одне з небагатьох міст, яке має можливість дбати саме про комфорт мешканців — на рівні Праги, Варшави, Будапешта.