Нагадаємо, йому інкримінували підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям.

Із самого ранку під стінами суду тривав велелюдний мітинг. Тож у залі, де відбувалося судове засідання, було доволі гучно, через вигуки, які долинали знадвору. Одразу після того, як суддя зачитав рішення про обрання запобіжного заходу, П. Порошенко дав імпровізований брифінг, який розпочав так: «Я вас вітаю, хоча ніхто з вас і з нас нічого не почув. Єдину фразу, яку ми почули, — це «особисті зобов’язання» і «відсутність будь-якого арешту».

«Ми не святкуємо перемогу, хоча б, здавалося, що ми перемогли, — продовжив П. Порошенко. — Не святкуємо, бо по всій країні псевдомінують станції метро, вокзали та підприємства, перешкоджаючи нормальному функціонуванню країни. І ми маємо діяти адекватно та ефективно. Я твердо наголошую, що це є елементи гібридної війни, які мають перед собою мету — залякати українців і знизити нашу здатність до відсічі».

Країна вимагає загальнонаціонального консенсусу, наголосив П. Порошенко, звертаючись до представників нинішньої влади. «Наголошую: Володимир Зеленський для мене — опонент. Ворог для мене, як і для всієї нашої команди, — Володимир Путін», — наголосив він.

П. Порошенко привітав усіх зі святом Водохреща і подякував тим, хто підтримує його в цій непростій ситуації. Передусім він подякував своїй команді, яка, за його словами, «мала не дуже добрий місяць, але була твердо переконана в перемозі правди». Подякував також журналістам, які, незважаючи на різне ставлення, в ці дні намагалися триматися об’єктивної позиції. А також — журналістам усього світу. Але особливо наголосив на словах вдячності простим українцям, які, не зважаючи на свято і далеку відстань, приїхали в Київ, щоб сказати рішуче «Ні» перетворенню країни на «Малоросію часів Януковича».

Окремо П. Порошенко подякував представникам різних політичних сил, які також підтримали його. Зокрема, Кірі Рудик («Голос»), Андрію Кожем’якіну («Батьківщина») та представникам інших політичних фракцій за те, що вони розуміють: питання державності і національної безпеки стоять набагато вище вузькокорпоративних інтересів. «Це є поведінка справжніх державників», — зауважив П. Порошенко і закликав до об’єднання демократичних опозиційних сил для відсічі російській агресії. «Нічого важливішого бути не може», — акцентував він.

П. Порошенко зауважив, що в нього не було варіанта не повертатися в країну на початку політичного сезону. А також повідомив, що представники «Європейської солідарності» ініціюватимуть скликання
позачергового засідання.