В Україні знову збільшується кількість хворих на COVID-19, тож Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (на знімку) укотре наголосив на необхідності вакцинації, в тому числі й третьою дозою, для тих українців, які пройшли базовий курс понад шість місяців тому. «Закликаю усіх скористатися цією можливістю», — сказав він, повідомивши, що після засідання члени уряду вакцинуватимуться третьою дозою.

Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови № 677 від 29 червня 2021 року, за якими термін дії «зелених» COVID-сертифікатів зменшено із 365 до 270 днів. Водночас на такий само термін буде продовжено й дію сертифіката після отримання третьої дози вакцини. «Для тих, хто вакцинувався третьою, бустерною, дозою, термін сертифіката, що генерується в «Дії», буде продовжено на 270 днів», — повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко (на знімку).

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я, найкраща ефективність бустерної дози вакцини досягається в період введення від 180 до 270 днів після отримання основного щеплення. На думку МОЗ, перевагу під час третього щеплення варто надати вакцинам Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною раніше була щеплена людина.

Також уряд підтримав постанову, яка розширює дію програми єПідтримка на лікарські засоби. «Із 24 січня українці, які старші 60 років, зможуть витратити тисячу гривень на придбання ліків», — повідомив Д. Шмигаль.

Передбачається, що перевірка віку покупця здійснюватиметься в момент проведення платежу. До того ж за кошти програми можна буде придбати виключно лікарські засоби, а не будь-які товари, що реалізуються в аптеці.

Зокрема, не можна буде придбати різноманітні дієтичні добавки, косметичні засоби чи такі медичні прилади, як апарати для вимірювання тиску або інгалятори. «Уряд надав можливість людям віком від 60 років спрямувати кошти на придбання ліків, бо саме ця вікова категорія є групою ризику та має супутні хронічні захворювання, які потребують придбання додаткових лікарських засобів», — зазначив В. Ляшко.

Програму єПідтримка також буде розширено на дітей віком від 12 до 17 років, які зможуть витратити тисячу гривень на послуги у сфері освіти, проходження ЗНО, придбання книжок чи на спорт. «Міністерство охорони здоров’я уже спростило доступ підлітків до вакцинації від COVID-19, тож відтепер, щоб піти до пункту вакцинації, не потрібна обов’язкова наявність усіх щеплень», — зазначив прем’єр.

Після оновлення парламентом законодавчої бази в частині діяльності індустріальних парків уряд затвердив порядок включення цих майданчиків до реєстру та ведення його. «Це необхідні підзаконні акти, які дадуть змогу вже цього року почати ефективно використовувати інструмент індустріальних парків для розвитку наявних і створення нових компаній. Процедура включення до реєстру нових парків проходитиме максимально швидко та бізнес-орієнтовано», — зазначив Д. Шмигаль, зауваживши, що хоча в Україні індустріальні парки існують не перший рік, проте досі економіка так і не відчула ефекту від їх роботи.

За словами прем’єра, нині держава вперше виділяє на функціонування індустріальних парків 400 мільйонів гривень, що дасть змогу у найближчі три роки облаштувати інфраструктуру для 25 таких промислових майданчиків.

«За прогнозами урядових експертів та незалежних аналітиків, завдяки розвитку індустріальних парків Україна може отримати в найближчі роки від 2,5 мільярда доларів додаткових інвестицій», — сказав прем’єр.

Цього року уряд продовжить розбудову Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), для чого місцевим громадам буде виділено 231 мільйон гривень субвенції. «За минулий рік мережа ЦНАПів збільшилася майже вдвічі. Те, що понад 90 відсотків українців уже нині кажуть про позитивний досвід отримання послуг у центрах, демонструє, що ми на правильному шляху», — зазначив прем’єр, підкресливши, що найближчого року кожне місто з населенням понад 10 тисяч людей має отримати власний ЦНАП.

Кабінет Міністрів створив Державну служби у справах дітей, яка опікуватиметься питаннями усиновлення та захисту їхніх прав.

Фото kmu.gov.ua