Як інформує «Радіо Свобода», в інцидентах з дронами влада Швеції вбачає загрозу національній безпеці.

Поява дронів сталася після того, як Швеція була змушена підвищити військову готовність, реагуючи на посилення активності Росії в Балтійському морі. Додаткові підрозділи Збройних сил було направлено на острів Готланд, після того як минулого тижня в Балтійське море зайшли три десантні кораблі, що базувалися на Кольському півострові в РФ. Міністр оборони Швеції Петер Хультквіст в інтерв’ю шведському радіо так пояснив доцільність посилення контролю над островом: «Готланд — це дуже важлива ціль. Той, хто контролює Готланд, має великий вплив на Балтійське море. Якщо на Готланді розмістити якусь іншу зброю, це торкнеться Швеції, Фінляндії та всієї Балтії».

Також у Швеції зауважують, що ухвалили рішення підвищити військову готовність на тлі напруги між Росією та Україною.

Нагадаємо, що Швеція не входить до складу НАТО, але в цій країні вже висловили позицію щодо ультиматуму РФ стосовно заборони на розширення Альянсу, наголосивши, що ніхто не може вказувати країнам, до яких союзів їм вступати.

Минулого тижня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в разі, якщо Швеція та Фінляндія захочуть приєднатися до НАТО, вони можуть розраховувати на швидкий вступ.

У вівторок під час телефонної бесіди з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо президент США Джо Байден «нагадав про право Фінляндії та інших європейських країн самостійно обирати, в яких домовленостях у сфері безпеки брати їм участь». «Лідери обох країн обговорили загальне занепокоєння нічим не спровокованим нарощуванням сил РФ поблизу кордону з Україною», — йдеться у прес-релізі Білого дому.