Як повідомляє російська служба «Радіо Свобода», 18 січня індекс московської біржі до закриття торгів опустився на 6,5%. Індекс РТС, який є основним індикатором фондового ринку Росії, впав на 7,29%.

Акції найбільших російських компаній — «Газпром», «Сбербанк России», «Роснефть», «Яндекс» — також впали в середньому на 10%.

Аналітики й експерти вважають, що акції стрімко дешевшають через геополітичну напруженість, зокрема, ситуацію на російсько-українському кордоні, де Москва накопичила війська. Україна і Захід стверджують, що Росія готується до повномасштабного військового вторгнення. У Кремлі це заперечують. Утім, зарубіжні інвестори побоюються можливої великої війни й масово позбавляються російських цінних паперів.

А ось ситуація на нафтовому ринку складається для Росії надзвичайно сприятливо. Напередодні група ОПЕК+ обмежила видобуток, гадаючи, що швидке поширення штаму «Омікрон» спричинить чергові локдауни й зменшення попиту на чорне золото. Та всупереч цьому світовий попит на нафту не зменшився. Через це ціни поповзли вгору. Вчора вони вже становили майже 87 доларів за барель.