Про це заявив Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні до громадян.

В умовах такої імовірності, наголосив глава держави, ми живемо з 2014 року, і відтоді наша можливість дати відсіч загарбнику тільки зросла. Нині інформаційний простір сповнений повідомленнями про можливу війну з Росією і про те, що вторгнення може початися будь-якої миті, а ми нібито не готові до цього, сказав він. Усе це глава держави назвав порожніми заявами, які об’єднує, за його словами, одне запитання: «А в чому, власне, новина?». Хіба можливість вторгнення не є реальністю вже вісім років, запитав Президент у своєму зверненні. «Хіба вторгнення не почалося в 2014 році, — акцентував він. — Хіба загроза війни з’явилася тільки зараз? Ці ризики існують уже не один день і вони не стали більшими. Більшим став ажіотаж навколо них. Нині активно нападають не на наші землі, а на ваші нерви, щоб у вас було постійне відчуття тривоги. А також на емоції інвесторів та кон’юнктуру для бізнесу — щоб послабити Україну і примусити до поступок. Створити таке тло, щоб наше «Ні» звучало слабше».

Єдиний привід для паніки нині полягає в тому, що вісім років після початку війни ми й досі піддаємося паніці — знімаємо з рахунків гроші, вичищаємо полиці в магазинах, пересилаємо всім друзям та знайомими фейки і страшилки, запевняє В. Зеленський. За його словами, всім нашим громадянам потрібно це зрозуміти, видихнути і заспокоїтися. «Усім ЗМІ треба бути саме засобами масової інформації, а не масової істерії, — сказав очільник країни. — У гонитві за хайпом не варто допомагати ворогові. Повідомлення про те, що війна може бути вже завтра, точно її не зупинить». Водночас В. Зе-ленський закликав усіх партнерів бути дієвими, і не лише на словах.

Мовляв, важлива інформація не лише про те, що може зробити Росія, а й про те, що в цьому випадку робитиме світ. Без абстрактного контексту на кшталт «їм це не минеться», а називаючи конкретні санкції та заходи.

«Україна не хоче війни, але повинна завжди бути готовою до неї, — підкреслив глава держави. — Україна не боїться, бо захищає свою землю. Не здасться, бо це наша земля і втікати нікуди. І це не новина. Ми постійно посилюємо свої оборонні можливості. У нас сильна і смілива, готова кожного дня і до всього армія. І це також не новина».

За словами Президента, кожен його ранок починається з інформації про реальну ситуацію на Донбасі і поблизу наших кордонів. «Ми знаємо про всі можливі загрози і розуміємо всі наші можливі дії у відповідь, — запевнив він. — І це не новина. Ми розраховуємо передусім тільки самі на себе. Не тому, що в нас немає підтримки, вона є. А тому, що в нас є гідність і гордість. І саме тому в нас є партнери. І рівень їхньої підтримки і міжнародної коаліції високий як ніколи. І це не новина. Ми до всього готові, але робимо все, щоб урешті нам це не знадобилося. Робимо все для настання миру в Укра-їні дипломатичним шляхом».

Громадянам за таких обставин варто робити тільки одне, наголосив Володимир Зеленський, — зберігати спокій, холодну голову та впевненість у своїх силах, у своїй армії та в нашій Україні.

***

Українська влада робить усе необхідне, щоб наша держава та Збройні Сили були готові до будь-якого сценарію розвитку подій. Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час зустрічі із представниками українських ЗМІ.

«Ми здійснюємо всі необхідні заходи, щоб бути готовими до будь-якого розвитку подій. Але при цьому зберігаємо холодну голову, щоб мінімізувати ризики для людей. Паніка ще нікому не була добрим другом. Збереження виваженої позиції необхідне, щоб об’єктивно оцінювати ситуацію й домагатися того, що відповідає нашим інтересам», — сказав він.

Андрій Єрмак наголосив: українські служби разом з міжнародними партнерами пильно стежать за станом справ біля кордонів України, а влада має повну та об’єктивну інформацію щодо ситуації.

Керівник Офісу Президента зазначив, що в питанні захисту суверенітету й територіальної цілісності Україна не залишається на самоті, адже владі вдалося акумулювати підтримку і з боку європейських країн, і з боку США.

Він звернув увагу на кількість візитів представників іноземних держав до України, які відбулися останнім часом.