Віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, перебуваючи на Донеччині, провела зустрічі з працівниками сфери освіти, молоддю, яка представляє внутрішньо переміщених осіб, головами територіальних громад та представниками бізнес-кіл області.

Зустріч з освітянами стала першою в робочому графіку. Ірина Верещук звернула увагу на норми профільного закону щодо особливостей вступу до вузів осіб із тимчасово окупованих територій. Нині в закладах освіти Донецької області здобувають освіту 3154 студенти та учні із сімей внутрішньо переміщених осіб. Загалом у Донецькій області зареєстровано понад 503 тисячі переселенців, і це третина від усіх внутрішньо переміщених осіб по країні. Про шляхи розв’язання житлової проблеми, яка є однією з найболючіших для вимушених переселенців, ішлося під час зустрічі з головою Донецької обласної державної адміністрації Павлом Кириленком та з головами територіальних громад. Зберігає актуальність відновлення пошкоджених у прифронтовій зоні житлових будинків. Тому програма фінансової компенсації, започаткована Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій, є вкрай важливою для регіону. Особливу увагу на нараді приділили темі компенсації громадам витрат на безплатне харчування дітей внутрішньо переміщених осіб та неповнолітніх, які мають статус дитини, постраждалої внаслідок військових дій і збройних конфліктів.

Завершальною у графіку була зустріч  Ірини Верещук, народного депутата, голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитра Лубінця та першого заступника голови Донецької ОДА Ігоря Мороза з представниками бізнесу(на знімку). На ній ішлося про кредитування бізнесу, оподаткування, вартість комунальних послуг. Віцепрем’єр-міністр ознайомила при-сутніх з основними позиціями проекту закону про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях, зареєстрованого у Верховній Раді наприкінці минулого року. Цей документ передбачає низку інновацій. Зокрема, Фонд консорціумного фінансування, страхування воєнно-політичних ризиків для бізнесу, створення територій пріоритетного розвитку та активізації програм навчання і перепідготовки населення. Діяльність фонду спрямована на прискорення відновлення економіки регіону.

Дмитро Лубінець поінформував про створення вільної економічної зони на Донбасі. «Розвинена інфраструктура та оновлена матеріально-технічна база мають стати невід’ємною передумовою для поступової реінтеграції тимчасово окупованих територій до єдиного конституційного простору України», — наголосив парламентарій.

Підсумовуючи проведені в Донецькій області зустрічі, Ірина Верещук підтвердила важливість подальшої взаємодії органів державної та місцевої влади, представників бізнесу, громадськості у питаннях розвитку регіону.

Донецька область.