Безпекова ситуація на сході України, в акваторіях Чорного та Азовського морів, загрози гібридних викликів, а також порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях, зокрема примусова паспортизація українських громадян, роль ОБСЄ в мирному врегулюванні, перспективи переговорного процесу в рамках Тристоронньої контактної групи та в Нормандському форматі — всі ці питання стали предметом обговорення під час зустрічі українських парламентаріїв та урядовців з делегацією Комітету у закордонних справах Парламенту Великої Британії на чолі з Головою Комітету Томасом Тугендхатом.

Як повідомили в Інформаційному управлінні апарату Верховної Ради України, з українського боку участь у зустрічі взяли голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко («СН»), його перший заступник Григорій Немиря («Батьківщина»), заступниця Марина Бардіна («СН»), голова підкомітету Єлизавета Ясько («СН»), народний депутат Володимир Ар’єв («ЄС»), а також віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький та заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко.

Голова комітету Олександр Мережко наголосив на стратегічному характері україно-британських відносин та висловив вдячність за незмінну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, а також за дотримання Великою Британією політики невизнання анексії Криму.

Учасники зустрічі обговорили також питання посилення україно-британського політичного діалогу, зокрема підтримки Сполученого Королівства у протидії збройній агресії РФ проти України, санкційної політики у відношенні держави-агресора та євроатлантичної інтеграції України.

Окрему увагу під час зустрічі було присвячено перспективам розширення гуманітарного та військово-технічного співробітництва між Україною та Сполученим Королівством.

«Офіційний візит британських парламентаріїв планувався давно, переносився часто і врешті мав відбутися в березні-квітні цього року. Тому, коли тиждень тому отримала повідомлення від британського колеги із запитанням про плани на 19—21 січня, дуже здивувалась. Водночас цей візит — дуже вчасний експромт. В умовах загострення безпекової ситуації на сході британські парламентарії приїхали з одним чітким меседжем: у разі будь-якого нападу підтримка України з боку Корони гарантована. І це меседж персонально для Путіна», — написала у Фейсбуці представниця фракції «Голос» Леся Василенко, додавши, що ця підтримка ще й одразу на діях: «За день до парламентського десанту, в Україну з Британії прибули партія тактичної протитанкової зброї і інструктори для навчання українських військових». Крім того, британські парламентарії у супроводі українських колег побували у зоні ООС, зокрема на Авдіївській «промці», у Краматорську, де зустрілися з представниками ЦВА, місцевих громад, військовими та активістами.