Чергова хвиля коронавірусу продовжує накривати країну. За даними МОЗ на 21.01, за минулу добу в Україні вперше з листопада 2021 року зафіксовано понад 20 тис. нових випадків COVID-19. Найвищий рівень захворюваності в Івано-Франківській (951), Сумській (640) та Чернівецькій (554) областях. За останнім оновленням епідзонування вже вісім областей перебувають у помаранчевій зоні, а на Івано-Франківщині та Львівщині — червоний рівень з показників госпіталізації.

Наразі в Україні зайнято 24,8% лікарняних ліжок із киснем за норми не більш як 65%. Цей показник не перевищено в жодному регіоні. У профільному відомстві запевняють: у разі стрімкого зростання потреби медзаклади будуть забезпечені киснем — виробники вже формують резерви у сховищах. Щоб запобігти «кисневому голоду», лише у 2021-му уряд виділив регіонам 1 млрд 654 млн грн. Зокрема, у другому півріччі 2021-го закуплено 385 кисневих станцій для лікарень, повідомляє прес-служба МОЗ.

Головний санлікар Ігор Кузін заявив, що Міністерство охорони здоров’я не планує запроваджувати жорстких локдаунів, як це було в 2020 році. Проте стимулюватиме місцеві органи влади більш активно застосовувати вимоги помаранчевої зони.

У свою чергу перший заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив: незважаючи на те, що штам «Омікрон» має легший перебіг хвороби, ліжка у столичних лікарнях поступово заповнюються. Це свідчить про те, що важких випадків усе одно досить багато. Так, у Києві за добу зафіксовано 1 552 випадки захворювання, 12 осіб померли.