Учора в Женеві відбулися переговори державного секретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, головною темою яких була ситуація біля кордонів з Україною, зокрема, істотне збільшення поруч з нашою державою військ РФ і посилення антиукраїнської риторики перших осіб Росії та її пропагандистів.

Переговорники не приховували перед початком зустрічі, що мають різні очікування від результатів переговорів. Власне, і той факт, що одразу було заявлено дві окремі прес-конференції по завершенні перемовин, свідчив, що жодна зі сторін не дуже сподівається, що вдасться досягти компромісу.

Перед зустріччю Сергій Лавров звинуватив Держдеп у антиросійській дезінформації. «Ви згадали в одній із недавніх ваших заяв під час європейського турне, що від цієї зустрічі ви не чекаєте на прорив. Ми теж не чекаємо на прорив від цієї зустрічі. Ми чекаємо відповідей на наші пропозиції. Пропозиції гранично конкретні, й очікуємо на такі ж конкретні відповіді в руслі та в повній відповідності до тих зобов’язань, які були прийняті на найвищому рівні в межах ОБСЄ з проблем неподільності та безпеки. Щоб жодна країна не зміцнювала своєї безпеки за рахунок безпеки будь-якої іншої країни», — сказав Сергій Лавров.

Натомість Ентоні Блінкен зауважив, що приїхав на переговори після консультації з союзниками та партнерами, які поділяють «глибокі побоювання щодо моменту, в якому ми перебуваємо». Блінкен запевнив, що всі сповнені рішучості розв’язати ситуацію шляхом діалогу та дипломатії. Однак у разі, якщо це буде неможливо і Росія вирішить продовжити агресію проти України, вони також «готові до єдиної, швидкої та жорсткої відповіді».

До слова, напередодні зустрічі, в Берліні, виступаючи на прес-конференції, Блінкен пояснив, чому Західному світу важливо захистити Україну. «Те, що відбувається в Україні, — це більше, ніж конфлікт між двома країнами. Це більше за Росію та НАТО. Це криза з глобальними наслідками, і вона вимагає глобальної уваги та дій», — зазначив він.

Говорячи про те, що РФ продовжує відхиляти дипломатичні пропозиції Заходу, він зауважив: «Насправді першочергово ця криза не про зброю чи про військові бази. Вона про суверенітет і самовизначення України та всіх держав. По суті, йдеться про відмову Росії від цілісної, вільної та мирної Європи після холодної війни». «Росія виправдовує свої дії заявами, що начебто Україна становить загрозу її безпеці. Це перевертає реальність з ніг на голову, — наголосив він. — Чиї війська оточили чиїх? Яка країна силою зазіхнула на територію іншої? Чиє військо в рази перевищує інше? Яка країна має ядерну зброю? Україна — не агресор. Україна просто намагається вціліти».

На думку Ентоні Блінкена, Володимир Путін досі не зрозумів, що Україна є суверенною державою, і впевнений, що має право її завоювати. «Він сказав про це прямо президенту Бушу в 2008 році. І я цитую: «Україна не є справжньою країною». Він сказав у 2020 році, і я цитую: «Українці й росіяни — це один і той самий народ»... Мова йде не тільки про можливе вторгнення і війну. Йдеться про те, чи має Україна право на існування як суверенна держава. Йдеться про те, чи має Україна право бути демократією», — зауважив очільник Держдепу США.

При цьому наголосив, що якщо почати відкидати сам принцип суверенітету та самовизначення, то можна повернутися до світу, в якому правила, спільно сформовані протягом десятиліть, почнуть руйнуватися і зникнуть.

«Саме тому уряди та громадяни повсюди повинні перейматися подіями в Україні. Це може здаватися далекою регіональною суперечкою або ще одним прикладом російського цькування. Але на кону — принципи, які впродовж десятиліть зробили світ безпечнішим і стабільнішим», — сказав Ентоні Блінкен.

Він також звернувся до російського народу, заявивши, що росіяни заслуговують на те, щоб жити гідно й у безпеці. «Ніхто — ні Україна, ні США, ні НАТО не намагаються поставити це під сумнів. Але що справді загрожує вашій безпеці — це безглузда війна з вашими сусідами в Україні, з тою ціною, яку за неї буде заплачено». І найбільшу ціну заплатить молодь, яка ризикуватиме на війні з Україною своїм життям, або навіть віддасть його.

Після завершення переговорів Сергій Лавров повідомив, що домовився з Ентоні Блінкеном, що наступного тижня США надасть РФ письмові відповіді на всі пропозиції. Він традиційно звинуватив у ескалації Україну та західних колег і заявив, що «Росія ніколи вустами своїх офіційних представників не погрожувала українському народу». При цьому він сказав, що «вся ця істерика, яку зараз розкручують наші західні колеги, вона спрямована, аби якщо не спровокувати якихось силових дій на Донбасі, то як мінімум, щоб прикрити лінію Києва на повний саботаж Мінських домовленостей».

У свою чергу Ентоні Блінкен під час прес-конференції заявив, що РФ ще може переконати світ не словами, а діями у відсутності планів захоплювати Україну. «Ми чули, що говорять російські посадовці, що вони не мають наміру захоплювати Україну. Пан Лавров повторив мені це сьогодні. Але ми дивимось на видимі для всіх речі. І це вчинки та дії, а не слова», — сказав держсекретар. Він зауважив: «Якщо Росія хоче переконати світ, що вона не має агресивного наміру щодо України, дуже хорошим стартом стала би деескалація шляхом відведення її сил від українських кордонів і участь у дипломатичних переговорах та діалозі». При цьому Ентоні Блінкен наголосив, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО готові й надалі підтримувати Україну на тлі російської загрози, щоб забезпечити її захист. «Україна не є членом НАТО, вона не підпадає під наші зобов’язання за статтею 5 (про колективний захист членів Альянсу. — Ред.), але ми прихильні зробити все можливе, щоб захистити її і запобігти російській агресії», — зазначив Блінкен. «Ми працюємо над ситуацією у близькому контакті із союзниками й чітко дали зрозуміти Росії про наслідки в разі нової агресії проти України. Це важливий компонент стримування Росії. Паралельно ми допомагаємо Україні, надаючи оборонне озброєння, союзники і партнери роблять те саме», — сказав держсекретар.