Покровська територіальна громада Синельниківського району Дніпропетровщини славиться своїми бджільницькими традиціями. Тому логічним стало створення тут у рамках Стратегії розвитку громади сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Медок».

Майже що четверта сім’я тримає у своєму господарстві від трьох до десяти вуликів. Офіційно зареєстровано двісті пасічників, які мають від десяти до двохсот бджолосімей. Діє і громадська організація «Бджолярі Покровщини».

Вигода від «Медка» очевидна як для самих пасічників, так і для громади. Тривалий час місцеві жителі стикалися з багатьма проблемами. Так, мед реалізовувався через посередників, які намагалися всіляко знижувати закупівельні ціни. Також місцевий ринок міг прийняти лише невелику кількість виробленої продукції. На території самої громади не було можливості проводити аналізи меду — тому доводилося здавати його на дослідження у великі міста. Крім того, через обмеженість власних ресурсів пасічників залишалися низькими технології виробництва, зберігання та переробки меду. А недостатнє ветеринарне забезпечення нерідко спричиняло поширення захворювань бджіл. Та й запобігати отруєнню комах доводилося лише власними силами.

«У процесі діалогу з’явилася можливість об’єднати людей, які мають однакові цілі та спільні проблеми. Останніх стало особливо багато після того, як для виробників меду та овочів закрилася сусідня Донецька область», — розповідає заступник голови Покровської селищної ради Інна Швидь.

Які ж перспективи вимальовуються у «Медка»? Очікується, що за рахунок експорту доходи бджолярів підвищаться на суму від п’яти до десяти гривень за кіло меду. Також відкривається можливість закупівлі за оптовими цінами воску та лікарських засобів. А більшість проблем, що виникають, тепер можна розв’язувати спільними зусиллями.

Нині в кооперативі вже 36 учасників, серед яких бджолярі із сусідніх Запорізької та Донецької областей. Місцева влада надала два гектари землі, на якій одразу почали будувати приміщення площею 800 квадратних метрів для переробного цеху, підвели комунікації. І вже встановлено лінію потужність до 20 тонн на день.

Розроблено статут та бізнес-план. Тож у рамках програми DOBRE вдалося отримати гомогенізатор вартістю понад мільйон гривень. За рахунок програми підтримки кооперативного руху, що діє в громаді, виділено чверть мільйона гривень на придбання ванни для декристалізації меду. Також залучено 1,2 мільйона гривень кредитних коштів. І хоча кооператив ще не вийшов на повну потужність — для цього є всі передумови. Триває активний пошук партнерів у Німеччині та Польщі.

У планах кооперативу — розфасовувати мед у воскову тару. Адже її можна використовувати кілька разів, а також переробити на свічки або косметичні засоби.

На шляху подальшого розвитку підприємства громада подала до Державного фонду регіонального розвитку проект «Організація та створення кластера бджолярів на території Покровської селищної ради», який передбачає можливість за рахунок фінансування, що виділяється, придбати лабораторію та створити навчальний клас. Тут існує вище професійне училище — планується, що бджільництво стане одним із напрямів підготовки. А навчальний процес буде забезпечено практичною базою.

Тому недаремно Покровська селищна рада посіла перше місце в конкурсі «Найкращі практики місцевого самоврядування», що проводиться Мінрегіоном за підтримки Ради Європи. Проект «Підвищення добробуту членів СОК «Медок» за рахунок збільшення доданої вартості меду», автором якого став голова кооперативу Роман Логвиненко, відзначений на загальнодержавному рівні в номінації «Згуртованість громади».

Зазначимо, що на Покровщині вже є досвід розвитку таких об’єднань. З 2010 року діє молочний кооператив «Добробут Андріївки», який уже 2012-го став прибутковим. До нього входять 108 членів, серед яких 16 сімейних ферм, де є від 10 до 50 корів. У кооперативі створено сім робочих місць. Обладнано 33 танкери-охолоджувачі, є три молоковози. Для розвитку залучили 156 тисяч доларів грантових коштів. Аналіз молока проводиться за п’ятьма показниками. У середньому протягом року кооператив щоденно реалізує приблизно шість тонн молока за ціною 8,3 гривні за літр заводам у Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській та Черкаській областях.

Ставки на кооперативний рух дають громаді змогу ефективно реалізовувати свої стратегічні плани.

Довідково

На території громади в 70 тисяч гектарів розташовано півсотні населених пунктів — зокрема й смт Покровське — в яких проживає майже двадцять тисяч осіб. Тут розроблено Стратегію розвитку, яка передбачає сприяння різним формам самоорганізації сільгосп-виробників.

Дніпропетровська область.