На це запитання відповідь більшості тих, хто пов’язав своє життя з сільськогосподарським бізнесом, буде однозначною: це робота, як кажуть, у режимі 24/7, бо кожен день чи навіть година праці відіграють важливу роль. А ще про кадри дбати дуже важливо і про село, яке ті кадри постачає. І про впровадження наукових досягнень. Але найголовніше — не обійтися без мудрого підходу до використання земельних ресурсів.

Дбати про якість грунтів

Усе це намагається поєднувати в своїй роботі Олександр Ковальчук — керівник фермерського господарства Сироти О.Ф. із Деріївки. Для поліпшення якості ґрунтів, зокрема — насичення їх корисними бактеріями, мікрофлорою, у господарстві широко застосовується практика приорювання пожнивних решток, застосування біодеструкторів. За науково обґрунтованими нормами вносяться мінеральні добрива.

Зміцнюються і матеріально-технічні потужності господарства — оновлюється парк ґрунтообробної техніки та сільськогосподарське знаряддя.

Тож майже 700 гектарів поля, що перебувають в обробітку ФГ, дають непогані врожаї. Зокрема, торік особливою віддачею відзначилися кукурудзяні та пшеничні лани.

Довіра важлива

Свої земельні ділянки господарству в обробіток здають понад 150 орендодавців — місцевих жителів. І їхня довіра особливо важлива для керівника.

«Для багатьох наших пайовиків орендна плата за землю — вагомий дохід у родину, — зазначає Олександр Ковальчук. — Це їхня земля, яка має годувати не одне покоління. Тому потрібно дбати і про ефективне використання ділянок, і про саму землю, аби не виснажити її, зберегти потенціал. А ще нормально розраховуватись за користування нею».

Саме тому в господарстві розраховуються з орендодавцями в межах 12 відсотків від нормативної грошової оцінки ділянок.

Хто це зробить замість нас?

А ще стараються постійно надавати підтримку селу. Приділяють увагу школі, дитсадку, виділяють техніку і залучають працівників до розв’язання сільських проблем.

З гордістю за свій колектив Олександр Ковальчук розповів, що працівники господарства постійно беруть участь в озелененні села, в суботниках із благоустрою: «Якщо ми не працюватимемо на благо села, то хто це зробить замість нас? Я вдячний колективу (на знімку), який підтримує мене в цьому».

Кіровоградська область.

Фото автора.