Вітаємо! В Україні на початок року збільшився середній розмір пенсії. У Пенсійному фонді показали відсоток співгромадян, які стали отримувати більше коштів.

Так, від початку цього року середній розмір пенсії в Україні становить 3991,53 гривні. Тож не складно порахувати, що за рік середня пенсія зросла приблизно на 14%. Це 484 гривні і 2 копійки! У ПФУ між тим повідомили, що нині в Україні налічується 10,8 млн пенсіонерів, з яких 2,7 млн працюють.

Цікаво було б дізнатися, скільком з них бракує нових гострих відчуттів та емоцій, людського спілкування чи просто не цікаво сидіти вдома. А скільком банально не вистачає на життя-буття, комуналку-харчі-ліки, і це змушує працювати замість того, щоб забувши всі негаразди, відчайдушно подорожувати світом, як це роблять, скажімо, пенсіонери з цивілізованих країн! Про це, на жаль, статистика ПФУ — о, гірка іронія долі! — мовчить...

Тим часом, за даними пенсійного відомства, кількість пенсіонерів, які одержують понад п’ять тисяч гривень на місяць, збільшилася на 3,8%. Якщо минулого року від 5 001 до 10 000 гривень отримували 11,6% від загальної кількості пенсіонерів, нині таких уже 15,4%.

Пенсію в понад 10 тисяч гривень отримують тепер 4,7% пенсіонерів, тоді як минулого року їхня кількість становила лише 3%.

Нагадаємо, раніше уряд анонсував 12 етапів підвищення пенсій українцям цього року. Зокрема, розмір виплат переглянуть за віком та втратою годувальника, також мають збільшитися соціальні пенсії та пенсії 70-річним.

Крім того, у березні обіцяють провести індексацію виплат для всіх пенсіонерів. Зачекаємо?

І до інших тем. Кабінет Міністрів України пообіцяв не поспішати з регулюванням вартості хліба та не вносити його до списку соціально значущих продуктів для українців. Про це стало відомо після оприлюднення результатів минулотижневого засідання уряду.

Зазначимо, що в списку товарів з істотною соціальною значущістю націнка на продукти не повинна перевищувати 10%.

«З ініціативи Мінагрополітики прошу відкласти цей пункт порядку денного на майбутні засідання», — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Нагадаємо, що попри те, що в Україні минулоріч зафіксовано рекордний урожай зернових, якісної пшениці для виробництва хліба та хлібобулочної продукції катастрофічно не вистачає. Не дарма експерти прогнозують подорожчання й інших продуктів, до складу яких входить пшениця. Отже, причина, схоже, не лише в цінах на газ, а й у нестачі сировини? Тієї самої пшениці! Цікаво, як уряд та Мінагрополітики вирішуватимуть «цей пункт порядку денного на майбутніх засіданнях»? За аналогією з вугіллям: купуватимуть борошно?

Між тим Кабмін збільшив перелік агрокомпаній на отримання «пільгового» газу в лютому.

«До торгів з продажу газу власного видобутку допущено 256 підприємств, що здійснюють виробництво соціально значущих продовольчих товарів», — ідеться в повідомленні.

За даними відомства, загальна потреба газу на наступний місяць для всіх підприємств становить 15 654 257 куб. м. Перші торги відбулися 17 та 18 січня цього року. За результатам двох днів з біржових торгів було реалізовано лише 1855,979 тис. куб. м природного газу.

Не поспішають чомусь газовидобувні компанії підтримати вітчизняних виробників соціально значущих продовольчих товарів?

Нагадаємо, 30 грудня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 1433 «Про затвердження переліку видів продукції, торгівля якими здійснюється виключно на організованих товарних ринках». Документ зобов’язує газовидобувні компанії реалізувати на біржі 20% газу, видобутого в Україні в період дії карантину, але не довше, ніж до 1 травня 2022 року. А що постанова обмежує націнку на український газ в межах 24%, то через те, напевно, особливого ажіотажу серед охочих його продати не спостерігається.

Підсумовував Віктор БОНДАР.