Микола Сольський, Олександра Устінова, Юлія Тимошенко, Андрій Мотовиловець.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, відкривши першу в цьому році Погоджувальну раду, зауважив, що парламент два тижні поспіль працюватиме у пленарному режимі. Цього тижня буде закрито шосту сесію, а наступного — відкрито сьому.


Вадим Рабінович, Петро Порошенко, Тарас Батенко, Володимир Арешонков, Анастасія Радіна.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував увагу на загостренні в країні коронавірусної хвороби та закликав усіх дотримуватися маскового режиму, як у залі засідань, так і в інших приміщеннях Верховної Ради. За словами глави парламенту, нині на коронавірус хворіють 11 народних депутатів і 34 працівники апарату.

Нагадавши, що 24 січня в Україні відзначається День зовнішньої розвідки, Руслан Стефанчук від імені Верховної Ради привітав офіцерів, співробітників та ветеранів Служби зовнішньої розвідки України з їх професійним святом. «Дозвольте висловити глибоку вдячність всім співробітникам розвідувальних органів України за значний внесок у захист національних інтересів, зміцнення обороноздатності нашої держави, за відвагу, самовідданість під час виконання особливо важливих завдань і повсякденну кропітку працю», — сказав політик, побажавши усім причетним здоров’я, родинного затишку, професійних досягнень і нових звершень в ім’я України.

Привітав глава парламенту і цьогоденних іменинників: Олену Шуляк, Жана Беленюка, Михайла Забродського, Степана Івахіва, Артема Нагаєвського та Максима Ткаченка.

Зазначивши, що нещодавно в нашій країні відзначалась 103-тя річниця Соборності України, політик закликав парламентаріїв об’єднуватись навколо України. «Дуже прошу не втягуватись в якісь партійні речі, а продемонструвати суспільству єдність та звитяжну працю на благо українського народу», — сказав він.

Торкнувшись психологічного тиску на Україну, Руслан Стефанчук зауважив, що міжнародна ізоляція Росії посилилась настільки, що російські депутати серйозно розмірковують над визнанням так званих Донецької та Луганської народних республік. «Маю рецепт для наших сусідів: пропоную зосередитись на власних проблемах і не затьмарювати себе міфом про збирання земель. Щоб мати міжнародну підтримку та визнання, варто непокоїтись насамперед про економічне благополуччя власних громадян. Все решта призведе до санкцій та інших неприємностей. Тож моя порада нашим колегам — проводити реформи, діяти в правовому полі, дотримуватись міжнародних угод, не відступати від власних слів. А зазіхати на територіальну цілісність сусідніх держав — це шлях у прірву», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що народні депутати вже цього тижня обговорять це питання в стінах українського парламенту. Зокрема, він запропонував невідкладно зареєструвати та ухвалити постанову про звернення Верховної Ради України до ООН, Європейського парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу відносно України з боку РФ, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України. Цей проект постанови, за словами політика, вже підготовлено і підписано керівництвом парламенту. Тож Руслан Стефанчук закликав керівників фракцій та груп долучитися до підписання документа, щоб його можна було негайно зареєструвати. Тоді глава парламенту зможе дати доручення профільному комітету негайно розглянути його з тим, щоб вже у вівторок проголосувати документ у залі. «Парламент має відповісти швидко та ефективно», — констатував політик.

Крім того, Голова Верховної Ради повідомив, що до нього звернулась велика кількість керівників фракцій та груп щодо проведення зустрічі з міністром оборони стосовно ситуації, що склалась.

Руслан Стефанчук запропонував провести таку зустріч о дев’ятій годині ранку у вівторок, оскільки Олексій Резніков цього самого дня має відбути у відрядження. Водночас глава парламенту запропонував відтермінувати на рік введення лише електронного документообігу. «Ніхто достеменно не знає, як розгортатиметься ситуація, тому нам потрібно залишити і паперову форму документообігу у Верховній Раді», — сказав він.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, зазначивши, що попереду на депутатів чекають два напружені пленарні тижні, наголосила: «Ми зобов’язані використати цей час з максимальною користю для країни, для громадян, враховуючи ті загрози, що стоять нині перед Україною».

Нагадавши про річницю Соборності, О. Кондратюк зауважила, що у всіх виступах і вітаннях лунали заклики до єдності. «Але від гарних патріотичних закликів і слів ми повинні перейти до дій», — констатувала вона, зацитувавши одну з фраз з фільму «Мюнхен на порозі війни»: «Ми не обираємо час, в якому живемо. Єдиний вибір, який ми маємо — якими діями відповідаємо на виклики». З огляду на це, переконана О. Кондратюк, ми маємо внутрішні чвари і зведення рахунків у боротьбі за рейтинги та владу відкинути далеко назад. Маємо протиставити нашу непохитну єдність, мудрість та готовність чинити опір.

У цьому контексті заступниця глави парламенту висловила переконання, що порядок денний парламенту в цей критичний для країни період має бути інакшим, ніж запропоновано. «Головним питанням має стояти національна безпека й оборона та роль парламенту», — наголосила вона, запропонувавши, крім анонсованої зустрічі з міністром оборони, провести закрите засідання парламенту за участі всього сектору безпеки та оборони з приводу загрози повномасштабного вторгнення Російської Федерації. «Маємо скоординувати діяльність парламенту, уряду, Президента для чіткого реагування на будь-який розвиток подій. Кожна інституція має знати, що і як вона повинна робити для того, щоб агресор не зміг скористатися розгубленістю та нескоординованістю дій всіх гілок влади», — сказала вона.

Олена Кондратюк від імені Верховної Ради подякувала всім нашим міжнародним партнерам за консолідовану підтримку України у надзвичайно складний момент для нашої історії. «Підтримка України справді є безпрецедентною і дієвою. Вона, можливо, чи не вперше полягає не в політичних заявах солідарності, а в наданні нам дієвої воєнної допомоги», — наголосила політик. Від імені Верховної Ради заступниця глави парламенту подякувала нашим союзникам — США, Великій Британії, Естонії, Литві, Латвії, Чехії за рішучі кроки у поставці оборонного озброєння та боєприпасів в Україну та зауважила, що крім слів вдячності, парламент має продемонструвати відповідальний приклад своєї праці над покращенням законів, які стосуються територіальної самооборони, для полегшення можливості відповідальним громадянам отримати зброю, про негайні інвестиції у виробництво зброї всередині нашої країни. «І якщо ми вже говоримо, що очікуємо війни, маємо готуватися до переведення економіки в особливі умови», — додала вона.

Насамкінець Олена Кондратюк запропонувала в рамках Години запитань до уряду заслухати міністрів оборони, охорони здоров’я та Прем’єрміністра, що зрештою було підтримано іншими народними депутатами.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець висловив сподівання на плідну роботу парламенту, без політичних інсинуацій. Торкнувшись ситуації на україно-російському кордоні, політик зауважив, що завдання ворога налякати людей. «Нині головне не боятися. Боятися взагалі шкідливо, а в цій ситуації — небезпечно. Ворог прагне єдиного: паніки та дестабілізації. Тож парламент має потурбуватися про українців, передати їм спокій та впевненість в своїх силах», — сказав він, додавши, що наша армія воює восьмий рік і стала значно сильнішою, а нині за допомогою наших союзників мають і найсучаснішу зброю. Завдання ж Верховної Ради — працювати, зберігати спокій і підтримувати економіку. Бо саме сплачені податки перетворюються на боєприпаси та паливо для техніки.

Співголова фракції «ОПЗЖ» Вадим Рабінович наголосив, що «в умовах тотальної цензури, переслідування журналістів, закриття телеканалів говорити правду стає дедалі складніше, та й немає де. Депутат закликав українців не дати себе обдурити. На його думку, за криками «Путін іде» українців хочуть змусити забути про знищену економіку, захмарні тарифи, розкрадений коронавірусний фонд.

Представник «Європейської солідарності» Петро Порошенко у свою чергу зауважив, що саме в Україні вирішується питання безпеки європейського континенту та додав, що нині слухання про ситуацію на україно-російському кордоні відбуваються в Конгресі США, Бундестазі, британському парламенті та більшості парламентів Європейського Союзу.

На думку Петра Порошенка, потрібно не міністра оборони заслуховувати, а провести закрите засідання за участю Президента та всього військо-політичного керівництва. «Маємо дати меседж депутатам та народу. Саме це має виконати роль і заспокоїти українців», — наголосив він, зазначивши, що уряд має прийти на це засідання з чітким переліком необхідних законопроектів.

У свою чергу «ЄС», зауважив П. Порошенко, підготувала законопроект № 6542 про зміни до бюджету, відповідно до яких 50 млрд грн знімаються з «Великого будівництва» та спрямовуються на збільшення грошового утримання військовослужбовців.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко наголосила, що в той час, як кожна родина нині живе з питанням чи буде повномасштабне вторгнення, влада посилає діаметрально протилежні меседжі, що лише додає невизначеності. На думку «Батьківщини», нині розгортається кампанія із залякування та шантажу України, щоб загнати її в систему поступової втрати незалежності. Водночас, за її словами, найкращий спосіб передбачити своє майбутнє — це самим створити його. Тож, зазначила вона, маємо зміцнювати обороноздатність.

Голова фракції «Голос» Олександра Устінова, зауваживши, що нині питання номер один — це національна безпека, наголосила на існуванні двох найбільших проблем. Перша з них — це ковід. Тож, за її словами, потрібно зрозуміти, як працюватимуть лікарні під час відключення світла та зв’язку у разі військової агресії. Друга — це шалений тиск та шантаж української влади, щоб вона проголосувала ті закони, які змусять виконувати Мінськ.

Співголова групи «Партія «За майбутнє» Тарас Батенко висловив сподівання, що ситуація з військовою ескалацією Росії біля українського кордону лише зміцнить українські позиції у цивілізованому світі. «Головне, щоб ми самі собі не зашкодили своєю партійною роздробленістю, вождізмом, гонитвою за рейтингами», — сказав він, наголосивши у цьому контексті на важливості місії українського парламенту, який повинен показати нації єдність парламентських та позапарламентських еліт.

Представник групи «Довіра» Володимир Арешонков, зауваживши, що новий політичний рік розпочинається у дуже непростих умовах, закликав керівників всіх політичних сил об’єднатися заради ефективної роботи.

Депутат підтримав ідею створення уряду за участі представників різних політичних сил, та водночас привернув увагу до роботи промислових та аграрних підприємств.

Представник Кабінету Міністрів у парламенті Тарас Мельничук, зазначивши, що для уряду пріоритетом залишається робота з народними депутатами на рівні міністерств — комітетів, висловив сподівання, що 24 урядові законопроекти, які розглядатимуться цього тижня, дістануть підтримку народних депутатів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут