У народних депутатів є необхідне забезпечення і законодавче напрацювання на будь-який розвиток подій у державі. Тому в разі необхідності за парламентом не буде жодних затримок. На цьому під час брифінгу наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, відповідаючи на запитання щодо можливих дій парламенту в разі посилення російської агресії. «Ми будемо виконувати ті функції, які покладені на парламент, швидко та ефективно», — запевнив Голова Верховної Ради.

Так само, за його словами, народні обранці за необхідності можуть дуже швидко зібратися на позачергове засідання. Але яким бути присвяченому безпековим питанням засіданню — відкритим чи закритим — вирішуватиме Верховна Рада.

На запитання щодо підготовки анонсованого законопроекту про можливість дистанційного голосування народних депутатів Руслан Стефанчук зазначив, що нині цей документ перебуває в юридичному управлінні, а після узгодження його буде внесено на розгляд Верховної Ради.

Голова Верховної Ради також висловив свою позицію щодо терміну проведення наступних парламентських виборів. «Я прихильник того, що вибори мають відбутися відповідно до Конституції України. На моє розуміння, це 2023 рік», — сказав він, підтвердивши свої попередні слова, що його підпису під зверненням з цього приводу до Конституційного Суду не буде.

Коментуючи подальші кроки з реформування парламенту, Руслан Стефанчук звернув увагу на те, що його брифінг уже проходить в оновленій студії телеканала «Рада», а також на нове наповнення та нові можливості сайту Верховної Ради. «Ми вже виставили перекладений англійською мовою 181 законодавчий акт, щоб відкрити законодавчий простір для наших закордонних інвесторів», — зазначив він.

На завершення брифінгу Руслан Стефанчук звернув увагу на те, що Верховну Раду чекають два найближчі складні тижні, і запевнив, що парламент робитиме все від нього залежне, щоб не сіяти паніку та утримувати керованість в країні. «Зараз не час для з’ясування якихось внутрішніх суперечностей. Час думати виключно про Україну та про кожного громадянина», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.