Голова бюджетної комісії облради Назарій Іванів.

Внесок платників податків лише до загального фонду держбюджету становив 8,7 мільярда гривень — на три мільярди більше, ніж у 2020 році. Також до Пенсійного фонду у 2021-му сплачено 6,7 мільярда гривень.

Заступниця начальника Головного управління Державної податкової служби (ДПС) області Наталія Зікрата повідомила, що найбільше надходжень від рентної плати, податку на додану вартість та податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Істотно поповнили бюджет держави податки на прибуток, військовий збір, екологічний податок та інші збори і платежі.

Доходи місцевих бюджетів торік становили загалом 7,5 мільярда гривень та на 1,3 мільярда гривень перевищили надходження січня—грудня 2020-го.

Місцеві бюджети отримали на 17 відсотків більше й від акцизного податку, а також зросли надходження від екологічного податку та рентної плати.

На сторінці ГУ ДПС в області наприкінці року публікували чимало інформації про боржників у розрізі територіальних громад. Приміром, у Заболотівській ТГ не сплатили податків на 1,2 мільйона гривень. Боржниками були сім юридичних осіб та 1935 громадян. І такі суми загалом по 62 громадах потягнули на чималі цифри.

Водночас голова постійної комісії облради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Назарій Іванів звертає увагу на проблемні питання. «Івано-Франківщина, на жаль, посідає останнє місце в рейтингу серед областей щодо виконання планових показників з доходів загального фонду. Ми — єдина з областей, яка не забезпечила виконання плану. Такі висновки напрошуються після аналізу даних Міністерства фінансів про виконання місцевих бюджетів», — зазначив він.

Крім того, за словами Н. Іваніва, Івано-Франківщина посіла останні місця в рейтингу зі сплати податку на доходи фізичних осіб, плати за землю, податку на нерухоме майно. А невиконання бюджету — це не тільки питання рейтингу, адже за цим стоїть 350 мільйонів гривень непроведених видатків, що були заплановані в бюджеті області.

«Це тягне за собою борги із зарплати, які, до слова, в нашій області теж чималі, борги за енергоносії, невиконання робіт на об’єктах соціально-культурної сфери області», — наголосив посадовець, констатувавши, що 18 громад не забезпечили виконання планових показників з доходів загального фонду на загальну суму 555 мільйонів гривень. Водночас він зазначив позитивну динаміку обласного бюджету, планові показники якого виконано на 110,3 відсотка, тож до нього понад план надійшло 139,6 мільйона гривень.

Довідково

За інформацією ГУ ДПС Івано-Франківської області, майже чотири тисячі платників податків Прикарпаття подають звітність через Е-кабінет, а загалом 97 відсотків звітують в електронному вигляді. Із цього року підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування II—IV груп, для здійснення готівкових розрахунків повинні застосовувати касові апарати, тож на початок січня було зареєстровано 9,3 тисячі традиційних касових апаратів та 3,7 тисячі — програмних РРО.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.