Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко.

Про це йшлося на прес-конференції, яка відбулась 21 січня в облдержадміністрації за участю голови ОДА Юрія Погуляйка та його заступників.


Дороги до Шацьких озер і довкола них тепер не псують, а піднімають настрій відпочивальникам.

Якщо взяти 30 років незалежності, то найбільше в галузі будівництва в області зроблено саме минулого ювілейного року. Так, у сфері охорони здоров’я проведено реконструкцію та будівництво приймальних відділень у трьох найбільших медичних закладах області: Ковельському міськрайонному територіальному медичному об’єднанні, Луцькій міській та Волинській обласній клінічних лікарнях. Також тривала реконструкція 13 лікарських амбулаторій у місті Устилузі, селищі Люблинець, селах Пульмо, Бихів, Облапи, Боровичі, Велика Глуша, Литовеж, Журавичі, Жидичин, Сокіл, Уховецьк, які загалом обслуговують понад сорок тисяч осіб. Що важливо: приміщення цих лікувальних закладів не лише розширювалися і набирали привабливого вигляду, а й одночасно наповнювалися сучасним медичним обладнанням, що дасть змогу значно підняти рівень медичних послуг.

Приємно, що в області відновлено таку велику спортивну споруду, як стадіон «Локомотив» у Ковелі, кілька днів тому відкрито оновлений спортивний комплекс Луцького національного технічного університету з плавальним басейном і стадіоном.

Щодо галузі освіти, то завдяки програмі «Велике будівництво» в 2021 році вдалось створити сучасні комфортні умови для 720 школярів та 493 дітей дошкільного віку. Збудовано та реконструйовано школу в селі Башлики Луцького району, яка є однією з найкращих в області, а також навчально-виховний комплекс у селі Вербка Ковельського району. Завершується будівництво нової, розрахованої на 320 учнівських місць, двоповерхової школи у віддаленому селі Ковельського району Піща. Досі діти тут навчалися в тісній, спорудженій ще до Першої світової війни.

Певні кроки зроблені і щодо збереження духовної і культурної спадщини. Йдеться про реставрацію «Білого» та «Сірого» будиночків Косачів у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки в селі Колодяжному Ковельського району. Ці історичні пам’ятки національного значення вже давно потребували відновлення. Щоб зберегти їх для нащадків, з державного бюджету спрямували понад 11 мільйонів гривень. Тепер будинки, як і за часів Косачів, опалюються грубками, в них тепло і затишно. Вони простоять ще не одне десятиліття. Це тішить, адже музей щороку відвідує майже 25 тисяч осіб.

Обличчям держави є її шляхи. За попередній рік в області вони стали більш привабливими. В 2021-му на Волині відремонтовано 253 кілометри магістралей державного значення та 149 кілометрів місцевих автошляхів. Тепер від прикордонних Устилуга, Володимира, Ягодина, Доманового можна доїхати до Луцька прекрасними дорогами. Вперше за останні 30 років відремонтовано автодороги до і довкола Шацьких озер. Варто зазначити, що на розвиток мережі волинських доріг торік виділили рекордну за роки незалежності України суму.

Щиро радіючи зробленому в 2021-му, хотілося, щоб програма «Велике будівництво» включала в себе спорудження і таких об’єктів, які дали б можливість розвивати промисловість, створювати нові робочі місця. На Волині це насамперед мало б стати будівництво шахти № 10 «Нововолинська». Три тисячі тонн енергетичного вугілля, яке б вона могла видобувати щодоби, не були б зайвими для України. При певній концентрації зусиль підприємство, яке має високий відсоток готовності, можна запустити протягом року.

Фото з сайту Волинської ОДА та відкритих джерел.