Під час панахиди за загиблими.

Тут триває III Міжнародний союзницький кубок співдружності «Україна — стратегічний партнер НАТО заради миру і безпеки у світі», що відбувається за підтримки Офісу Президента України та Міністерства оборони України. Цьогоріч у проекті беруть участь військовослужбовці ЗСУ — представники родів військ та оперативних командувань, учасники АТО/ООС, ветерани російсько-української війни, представники НАТО та Європейського Союзу, волонтери, керівники громадських організацій. Партнерами проекту виступають США, Канада, Литва, Словаччина та інші країни.


Військовослужбовці ЗСУ, представники НАТО і ЄС на Говерлі.

Відкриваючи захід, у програмі якого сходження на найвищу гору України — Говерлу, спортивні змагання, ознайомлення з традиціями та історією гуцульського краю, відвідання пам’яток, полковник ЗСУ Микола Журавльов наголосив: «ЗСУ — гарант незалежності та суверенітету України. Сьогодні наше завдання продемонструвати всьому світу, що Україна не одна. У нас є надійні стратегічні партнери, такі як США, Велика Британія, Канада, Литва, Латвія, Естонія».

Полковник Томас Матулявічус (Литва) зазначив: «Ми пишаємося тим, що можемо бути частиною союзницького проекту. Свобода не дається просто так. За неї треба боротися. Україна воює за свою незалежність восьмий рік. Литва була, є і буде разом з Україною. Разом до перемоги».

Капітан Дж. Венном (Канада) додає, що військові з Канади не вперше беруть участь у союзницькому проекті, щоб продемонструвати світу свою підтримку України.

Ще одним партнером проекту виступає Ясінянська територіальна громада на чолі з головою Андрієм Делятинчуком. Вітаючи учасників заходу, він наголосив, що «незалежність нашої держави — найвища цінність. І сьогодні нам найбільше потрібні мир і безпека», та подякував країнам НАТО за підтримку нашої держави.

Під час сходження на Говерлу капелан протоієрей Дмитро Каран відслужив панахиду за загиблими у російсько-українській війні. Біля каплички на горі учасники сходження запалили свічки, а на самій вершині відбулася спільна молитва за Україну. У своїй проповіді отець Дмитро зазначив, що на сході нашої держави триває цивілізаційна війна між тоталітаризмом та вільним світом.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.