За кордоном уже вакцинують від ковіду підлітків. Чи робитимуть щеплення нашим школярам? І чи не буде перепоною для цієї процедури відсутність звичайних щеплень у дитини?

Марта Гранська.

Житомир.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, вимогу про обов’язкову наявність усіх рутинних щеплень для вакцинації дітей від 12 років проти COVID-19 скасовано (наказ № 64 від 13.01.2022). Відтепер для того, щоб вакцинувати дитину 12—17 років, батькам достатньо записати її до пункту чи центру щеплення. Із собою мати свідоцтво про народження (для дітей 12—13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14—17 років) для того, щоб дані про вакцинацію внесли в електронну систему охорони здоров’я. Дітям 12—13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна.

Водночас вчасне проведення обов’язкових рутинних щеплень, передбачених Національним календарем, залишається важливим, адже захищає дитину від 10 небезпечних інфекційних хвороб. До 12 років (включно) діти в Україні мають отримати щеплення від:

— гепатиту В (3 дози);
— туберкульозу (1 доза);
— кору, паротиту, краснухи (2 дози);
— дифтерії, правця (5 доз);
— кашлюку (4 дози);
— поліомієліту (5 доз);
— хіб-інфекції (3 дози).

У 14 років потрібно завершити курс вакцинації від поліомієліту (6-та доза), а у 16 зробити щеплення від дифтерії та правця, яке буде потрібно повторювати кожні 10 років.