45 спортсменів представлять Україну на XXIV зимових Олімпійських іграх у Пекіні в 12 спортивних дисциплінах: біатлоні, бобслеї, гірськолижному спорті, лижному двоборстві, лижних перегонах, санному спорті, скелетоні, сноубордингу, стрибках на лижах з трампліна, фігурному катанні, фристайлі та шорт-треку.

Це на 12 атлетів більше, ніж на попередніх зимових Олімпійських іграх у Пхьончхані-2018.

Склад команди затвердив виконком Національного олімпійського комітету України за поданням національних федерацій і за підсумками детального аналізу й розгляду робочої групи з підготовки до Ігор у Пекіні відповідно до міжнародної та національної систем відбору.

Зазначимо, що вперше в історії зимових Ігор Україна буде представлена у змаганнях змішаних команд з фристайлу (акробатика) та в жіночому бобслеї (монобоб).

Після перерви у два олімпійські цикли до складу нашої збірної повернулися представники шорт-треку, й одразу з двома перепустками на Ігри, а також фігуристи у командних змаганнях.

Востаннє українські стрибуни на лижах з трампліна були представлені ще на Іграх у Ванкувері 2010 року. І ось через 12 років в олімпійському Пекіні ми побачимо виступ одразу трьох наших спортсменів.

Істотно покращили позиції і фристайлісти, збільшивши своє представництво порівняно з минулими Іграми з двох до п’яти спортсменів.

Олімпійська команди має чотирьох олімпійських чемпіонів — біатлоністок Олену Білосюк (Підгрушну), Юлію Джиму, Валентину Семеренко та фристайліста Олександра Абраменка, а також трьох призерів юнацьких Олімпійських ігор — фігуристів Олександру Назарову та Максима Нікітіна, а також Івана Шмуратка.

До складу делегації відповідно до звернень національних федерацій увійшли: 26 тренерів, 10 лікарів та масажистів, 7 представників технічного персоналу.

З огляду на те, що всі олімпійські об’єкти зимових Ігор-2022 будуть поділені на три кластери — Пекін, Яньцин та Чжанцзякоу, учасники відповідно розташовуватимуться у трьох Олімпійських селищах, де вирішення усіх організаційних, управлінських, комунікаційних та логістичних питань, пов’язаних з перебуванням команди та її інформаційним забезпеченням, здійснюватимуть сім представників адміністративного персоналу.

Склад збірної України.

Біатлон. Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Прима, Артем Тищенко; Юлія Джима, Олена Білосюк, Дарія Блашко, Валентина Семеренко, Ірина Петренко.

Лижні перегони. Олексій Красовський, Руслан Перехода; Марина Анцибор, Вікторія Олех, Юлія Кроль, Валентина Камінська, Дар’я Рубльова.

Фігурне катання. Одиночники — Іван Шмуратко; Анастасія Шаботова; танці на льоду — Олександра Назарова та Максим Нікітін; спортивна пара — Софія Голиченко й Артем Даренський.

Санний спорт. Одиночники — Антон Дукач, Андрій Мандзій; Олена Стецьків, Юліана Туницька; парний екіпаж — Ігор Стахів та Андрій Лісецький.

Фристайл. Олександр Абраменко, Дмитро Котовський, Олександр Окипнюк; Анастасія Новосад, Ольга Полюк (лижна акробатика).

Стрибки з трампліна. Віталій Калиниченко, Євген Марусяк, Антон Корчук.

Шорт-трек. Олег Гандей; Уляна Дуброва.

Гірськолижний спорт. Іван Ковбаснюк; Анастасія Шепіленко.

Сноубординг. Аннамарі Данча (паралельний слалом).

Лижне двоборство. Дмитро Мазурчук.

Скелетон. Владислав Гераскевич.

Бобслей. Лідія Гунько.

Резерв.

Біатлон. Анастасія Меркушина, Тарас Лесюк.

Лижне двоборство. Віктор Пасічник.

Фристайл. Микола Пуздерко, Ангеліна Брикіна.

Санний спорт. Олена Смага.

Лижні перегони. Дмитро Драгун.

Фахівці й експерти міжнародного спорту вважають, що Україна не виграє жодної медалі в Пекіні-2022. Прогнози в спорті — то справа така. З усією повагою до шановних експертів дозволимо собі сподіватися, що вони помиляються. Й українці здобудуть бодай одну нагороду...

Фаворитом Олімпійських ігор аналітики називають Норвегію, якій прогнозують 44 медалі (22 золоті).