Чи наважиться Росія на широкомасштабне вторгнення в Україну, чи всі пересування російських військ поблизу наших кордонів, бряцання зброєю та «Союзна рішучість-2022» на території Білорусі — це лише примус до виконання геополітичних забаганок Кремля та демонстративна вистава для внутрішньої аудиторії, напевно, знає лише Путін. Проте ці маневри і заяви Кремля активізували до захисних дій не лише Україну, а й західних партнерів. Усі прагнуть миру, але готуються до війни. Точніше, до різних фаз та виявів гібридної агресії з боку РФ, адже російсько-українська війна на сході нашої країни триває вже восьмий рік. Напевно, набагато більше часу Кремль веде гібридну війну, і не тільки проти України...

Аналітики Центру оборонних стратегій розглядають можливість розвитку певних сценаріїв, котрі можуть реалізовуватися РФ як окремо, так і в кількох комбінаціях. На їхню думку, базовий сценарій, що вже реалізується та буде первинним для будь-якого з можливих варіантів, — це гібридна навала. Його компонентами є кібератаки, а також активна дезінформація, масове «мінування шкіл», метро, адміністративних установ та інших об’єктів, інформаційне розхитування ситуації тощо. Така ескалація, на жаль, продовжуватиметься з дуже високою ймовірністю.

«У разі активізації можливе пошкодження чи втручання у роботу критичної інфраструктури — електростанцій, мобільного зв’язку, Інтернету, урядового зв’язку, транспорту. Ключова мета таких операцій — внутрішня дестабілізація та деморалізація населення.

Метою може так само бути психологічне виснаження правоохоронців, військових та активної частини населення через постійно високий рівень загрози та періодичні загострення. Рівень ескалації може бути швидко підвищений. Це може бути і основною формою ведення гібридної війни, і підготовкою до активніших воєнних дій», — такі прогнози аналітиків містяться у статті «Які перспективи великої війни в Україні», розміщеній в «Українській правді».

У Центрі оборонних стратегій вважають реальною масштабну мілітарну ескалацію на сході України з офіційним введенням на окуповану територію збройних сил РФ. Не виключають й спроби прориву лінії розмежування та загальну активізацію бойових дій. Мовляв, приводом може стати сфабриковане обґрунтування на кшталт спланованої провокації, в результаті якої загинуть російські громадяни на тимчасово окупованих територіях або буде вчинено теракт «від імені» української сторони. Про ймовірність такого сценарію неодноразово говорила й військова розвідка.

Тим часом, за даними штабу ООС на 26.01, минулої доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано п’ять порушень режиму припинення вогню. Внаслідок дій ворога двоє військовослужбовців Об’єднаних сил зазнали поранень. Окрім того, експерти також не виключають значного загострення безпекової ситуації в Азовсько-Чорноморському регіоні із блокуванням Керченської протоки та морських шляхів для України, що перешкоджатиме передусім економічній активності регіону. До речі, вчора Чорноморський флот РФ розпочав в акваторії Чорного моря великі військові навчання із залученням понад двадцяти кораблів.

Росія продовжує стягувати техніку й озброєння на територію Білорусі для участі у спільних навчаннях, які анонсовані на 10 лютого. Після того дислоковані там війська можуть використовуватися для провокаційних операцій та дій щодо України. Подібна активізація сил РФ ймовірна й у Придністров’ї.

Потенційно можливими, вважають аналітики, є ракетні чи авіаудари по об’єктах військової та критичної інфраструктури як частина підготовки до обмеженого наземного вторгнення і провокування відповіді з боку ЗСУ або як самостійні операції для залякування населення та створення панічних настоїв. У цьому контексті вірогідними є організація терактів на одному чи кількох об’єктах одночасно.

Нині Україна має внутрішній потенціал для самозахисту за всіма реалістичними сценаріями нападу з боку РФ. У нас є воююча, боєздатна армія, яка посилюється резервом та підрозділами тероборони. Особлива українська зброя, яку дуже боїться Путін, — це громадянське суспільство, яке здатне чинити опір військам окупанта, зокрема через асиметричні дії, заходи в інформі кіберпросторах.

Експерти зазначають, що нині дуже важливе своєчасне інформування та залучення населення до активних дій для уникнення паніки та забезпечення психологічної стійкості. Головне — зберігати спокій, стійкість до дезінформації та критичне мислення. Адже паніка, зневіра, хаос у суспільстві — основна мета більшості гібридних операцій ворога.