Олександр Ковальчук, Данило Гетманцев.

До кінця року ФОПів не штрафуватимуть за невстановлення касових апаратів. У профільному комітеті пообіцяли напрацювати відповідний законопроект.

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук надав слово народним депутатам, які відповідно до Регламенту мали 30 хвилин для виступів та виголошення заяв.

Так, представник «Батьківщини» Вадим Івченко привернув увагу колег до подій, які відбувались під стінами парламенту напередодні.

Нагадавши, що під законодавчим органом мітингували представники малого та середнього бізнесу, народний депутат наголосив, що мітинг закінчився для них, на жаль, трагічно. «Десятки побитих людей. 74 людини затримано. Лише ввечері до них допустили адвокатів. Двоє жінок з поламаними кінцівками. Їм наклали гіпс. Двоє людей пропали безвісти. Одного били так, що й досі не зрозуміло чи він виживе», — констатував Вадим Івченко, додавши, що керівництву ФОПів нині інкримінують організацію масових заворушень.

Народний депутат подякував Голові Верховної Ради, який протягом ночі був на зв’язку з керівництвом МВС для того, щоб дізнатися, що з людьми. Крім того, В. Івченко закликав працівників поліції закрити всі кримінальні справи, які він назвав політично вмотивованими. А також ухвалити закон, на якому наполягають ФОПи. Окремо він запропонував запросити до парламенту керівництво МВС та представників ФОП, щоб з’ясувати чому сталися відповідні сутички, чому МВС почало використовувати силу проти мирних громадян.

У свою чергу Руслан Стефанчук подякував В. Івченку за небайдужу позицію і повідомив інформацію, яку мав станом на ранок середи: всіх затриманих громадян відпустили. «Інцидент, який стався, наскільки я поінформований, не призвів до трагічних наслідків, але все ж я прошу міністра внутрішніх справ якось висвітлити це питання, щоб була офіційна інформація», -сказав політик.

Водночас низка народних депутатів: Соломія Бобровська («Голос»), Роман Лозинський («Голос») та Павло Бакунець («Довіра») порушили тему національного спротиву та територіальної оборони. Зокрема, С. Бобровська, нагадавши, що відповідно до ухваленого парламентом закону про національний спротив, голова ОДА є керівником територіальної зони, а голова РДА — територіального району, а голови тергромад мають подати кандидатів на посаду керівників добровольчих формувань, зауважила, що протягом січня у цьому напрямі не було зроблено жодної роботи. «Комбриги та комбати оббивають пороги органів місцевого самоврядування і голів ОДА, які палець об палець не вдарили і навіть часу для зустрічі з комбригами не знаходять», — наголосила вона.

Павло Бакунець, зауваживши, що кожен мажоритарник має нагадати на окрузі, що органи місцевого самоврядування, місцеві ради повинні провести навчання з тероборони, додав, що люди на місцях повинні знати, що робити і як діяти у разі ескалації.

Цю ж тему порушив під час виступу від двох фракцій і представник «Європейської солідарності» Петро Порошенко. Нагадавши, що весь світ протягом трьох місяців б’є на сполох через накопичення військ на україно-російському кордоні, депутат заявив, що українська влада пасе у цьому питанні задніх. «Нам дійсно не треба панікувати, розмірковувати чи нападе Путін, чи ні. Потрібно підготуватися для того, щоб дати якісну відсіч, якщо дипломатичні зусилля його не зупинять. Для цього маємо дати відповідь на декілька запитань: чому у нас досі деякі бойові підрозділи укомплектовані лише на 50% і більшість військовослужбовців не продовжують контракт?

Чому досі не придбано пальне для української бронетехніки, чому з 2019 року не закуплено бронежилети та ківларові шоломи? Де українські стратегічні резерви? В що одягнемо, взуємо, нагодуємо і, головне, чим озброїмо резервістів резерву першої черги, які вже потрібно розгортати?» — наголосив він. Крім того, П. Порошенко закликав парламент ухвалити законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо збільшення видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави (№ 6542), підтриманий всією демократичною опозицією.

По завершенні виступів народних депутатів у роботі парламенту на вимогу двох фракцій було оголошено перерву. Після її завершення Голова Верховної Ради повідомив про домовленості, досягнуті на нараді з керівниками фракцій, яка відбулась під час перерви. Так, за словами Руслана Стефанчука, домовились звернутись до керівництва МВС з тим, щоб інформація, оприлюднена на офіційному сайті відомства, була прокоментована його керівництвом під час відповідного брифінгу. «Просили би також за можливості знайти час зустрітися з представниками ФОПів, щоб пояснити ситуацію, яка стосується подій, які відбувалися у вівторок і щодо їх кримінально-правової кваліфікації», — зауважив політик, додавши, що на нараді голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пообіцяв також, що протягом середи буде напрацьовано законопроект, за яким до кінця поточного року не будуть стягуватись штрафи за невстановлення РРО (пристрій, призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів) за умови, що ФОПи їх встановлять.

Протест представників малого та середнього бізнесу тривав під стінами парламенту і в середу. Тим часом, поліція події під парламентом 25 січня кваліфікувала як «хуліганство, погроза або насильство щодо працівників правоохоронного органу та перешкоджання професійній діяльності журналіста». «У результаті порушення громадського порядку до управління поліції доставили 63 учасників акції, 38 із яких є фізичними особами-підприємцями. Поліцейські встановили їхні анкетні дані й відпустили. Під час розслідування діям цих осіб буде надана правова оцінка, а відтак вони нестимуть адміністративну або кримінальну відповідальність», — йдеться у повідомленні МВС.

Потому Верховна Рада розглянула у першому читанні два альтернативні законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті» (№№ 5705, 5705-1) та підтримала за основу урядовий проект № 5705, яким удосконалюється правове регулювання використання електронних квитків як одного з різновидів проїзних документів у громадському транспорті.

Серед двох альтернативних законопроектів «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу» (№№ 6070, 6070-1) було підтримано за основу альтернативний документ (№ 6070-1) авторства Артема Чорноморова.

У першому читанні народні депутати розглянули також урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння формуванню відповідального батьківства» (№ 3667), який, утім, розкритикували та повернули на доопрацювання автору законодавчої ініціативи.

Верховна Рада включила до порядку денного та, скориставшись процедурою ед-хок, одразу розглянула та проголосувала проект постанови «Про проведення VI Міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту та Арабської організації вищих органів аудиту «Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками» у травні 2022 року в місті Києві» (№ 6344) — 296 «за».

У другому читанні та в цілому народні депутати ухвалили законопроект «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів)» (№ 3881) — «за» 299.

Так само у другому читанні та в цілому було підтримано проекти законів «Про внесення змін до розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо особливостей застосування переговорної процедури закупівлі» (№ 6273) — 243 «за»; «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей» (№ 6104) — 288 «за»; «Про антидопінгову діяльність у спорті» (№ 5099) — 303 «за».

Водночас у першому читанні та в цілому народні депутати підтримали проект закону «Про внесення зміни до статті 52 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю» (№ 5640), тісно пов’язаний із законопроектом № 5099.

Насамкінець Верховна Рада ухвалила постанови про встановлення меж в низці населених пунктів у Житомирській, Закарпатській, Донецькій та Чернігівській областях.


Валерій Зуб, Ірина Констанкевич.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут