Про це повідомив представник цієї фракції Юрій Загородній. Разом із Нестором Шуфричем він є ініціатором законопроекту, який подано в парламент 25 січня і зареєстровано за № 6553. За словами народного депутата, документом передбачається, що Україна назавжди має залишатися позаблоковою державою і дотримуватися нейтрального статусу. «Вивчаючи це питання в історичному плані, ми можемо зробити один висновок — головними чинниками проголошення нейтральності різними країнами були зовнішньополітичні чинники», -наголосив Ю. Загородній. На підтвердження своїх слів він навів кілька прикладів. Так, Швейцарія, зазначив він, проголошуючи свій нейтралітет в 1815 році, переслідувала одну головну причину — зберегти єдність країни. Коли Ірландія в 1938 році проголосила нейтралітет, то головною причиною було її бажання віддалитися від Великої Британії. А Фінляндія в 1955 році спиралася на глобальні причини і на велику протяжність кордонів із Російською Федерацією. Натомість Австрія в 1955 році, проголошуючи свій нейтралітет, виходила із бажання забезпечити справжній суверенітет країни та позбутися іноземних військових баз на своїй території, наголосив народний обранець.

Усі ці причини, переконаний він, наявні й актуальні для теперішньої України. Аргументуючи необхідність надати нашій країні позаблоковий статус, парламентарій апелює до Декларації про державний суверенітет, прийнятої в стінах Верховної Ради 16 липня 1990 року. Мовляв, у розділі 9 цього документа чітко записано, що Україна урочисто проголошує свій намір у майбутньому стати нейтральною державою.

Законопроект № 6553 передбачає розв’язання всіх проблем, які нині є навколо України, переконаний один із його співавторів Ю. Загородній.