Понад 20 тисяч випадків COVID-19 щодня свідчать, що Україну нова хвиля захворюваності не оминула. «Ми готувалися до цього. Наразі заповненість ліжок, виділених під COVID-19 в медзакладах, становить менш ніж 30 відсотків, майже 100 відсотків ліжко-місць мають кисневу підтримку, закуплено приблизно 15 тисяч кисневих концентраторів. Тож лікарняна інфраструктура максимально готова», — зазначив під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Повідомивши про перехід Івано-Франківської та Рівненської областей до червоної зони, глава уряду звернув увагу, що саме ці регіони мають одні з найгірших показників вакцинації проти COVID-19. «Щеплення в рази зменшує шанси потрапити в лікарню під кисень, а тому вкотре закликаю всіх вакцинуватися, щоб захистити своє здоров’я», — наголосив він.

Коментуючи реалізацію програми з підтримки людей та бізнесу в умовах пандемії, Д. Шмигаль зазначив, що наразі вже 7,5 мільйона вакцинованих українців подали до «єПідтримки» заявки на отримання 1000 гривень і на сьогодні вже витратили 1,7 мільярда гривень. При цьому лише за два дні із 24 січня громадяни віком від 60 років придбали за кошти «єПідтримки» ліків на понад 6,5 мільйона гривень.

Крім того, уряд планує розширити цю програму на підлітків, передбачити можливість використання коштів для оплати освітніх та комунальних послуг, а також додати по 500 гривень тим, хто вакцинується бустерною дозою.

Оцінюючи проходження опалювального сезону, прем’єр наголосив, що попри світову енергетичну кризу ситуація в Україні стабільна. «Запаси вугілля в Україні вже зросли до понад 800 тисяч тонн. Від початку цього року державні шахти видобули на 17 відсотків вугілля більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ще понад 10 кораблів із вугіллям зарезервовано або вже пливуть в Україну, щоб ситуація залишалася під повним контролем», — сказав Д. Шмигаль, додавши, що в підземних сховищах також є майже 11,5 мільярда кубометрів газу, чого разом із власним видобутком буде достатньо для впевненого завершення опалювального сезону.
Під час засідання уряду міністр оборони Олексій Резніков поінформував, як проходить створення сил територіальної оборони країни. «До складу сил територіальної оборони входитимуть: командування, чотири регіональні управління (Схід, Захід, Північ, Південь), 25 бригад та 150 батальйонів», — сказав він. На сьогодні ці структури вже створено і вони розгортаються. В умовах мирного часу їх штат становитиме 10 тисяч професійних військових. В особливий період в них налічуватиметься понад 130 тисяч осіб, куди також входитимуть цивільні громадяни, які пройдуть відбір та укладуть контракт про службу в резерві. У маленьких містах та селищах ще одним компонентом сил стануть добровольчі формування територіальних громад, які, проте, створюватимуться виключно за рішенням військового командування та діятимуть за його наказами.

За словами О. Резнікова, нині в усіх прикордонних регіонах готовність бригад тероборони становить понад 70 відсотків, а до кінця лютого такого показника буде досягнуто по всій Україні. Ураховуючи, що йдеться про одночасне розгортання 176 військових частин, на облаштування всіх місць дислокації потрібно 2,772 мільярда гривень.