25 січня відбулася зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка, голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрія Клочка та народних депутатів України з представниками ЄС (на знімку). А саме з: Френком Полом — керівником сектору юстиції, внутрішніх справ, включаючи боротьбу з корупцією, Групи підтримки України в ЄС; Томашем Остропольски — другим секретарем Представництва ЄС в Україні, Угісом Сіксом — керівником проекту EU4PAR; Пьотром Кульпою та Іриною Свірі — експертами EU4PAR.

Зустріч була присвячена актуальним питанням щодо реформи державного управління, яка влітку 2021 року отримала нову стратегію, схвалену урядом.

Учасники зустрічі обговорили Закон «Про адміністративну процедуру» та початок його реалізації в Україні у найближчий рік, не менш важливу реформу оплати праці, яка буде втілена завдяки класифікації всіх посад державної служби в державних органах. Також підняли питання системи HRMIS, яка з-поміж іншого покликана вирішити питання безпеки та можливості державних службовців працювати віддалено, що є особливо актуальним в умовах розвитку пандемії.

«Моя мрія, моя мета — це кодифікація законодавства про публічне врядування. Кодекс законів про публічне врядування міг би охоплювати державну службу, службу в органах місцевого самоврядування, спеціальні види служб, наприклад, митну службу. Так ми зможемо закласти багато спільних принципів не лише задля впорядкування законодавства, а й для його якісної трансформації», — зазначив Олександр Корнієнко. Він також наголосив, що нині реформа державного управління як ніколи має сильну експертизу завдяки Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Попри складнощі у реалізації реформи, ми пишаємося її першими здобутками. Так, в межах реформи державної служби було здійснено розмежування політичних та адміністративних посад, запроваджено конкурсні процедури добору на посади. Це дало змогу залучити на держслужбу компетентних фахівців, здатних забезпечити реалізацію реформи й підтримувати якісний процес формування та аналізу політики у пріоритетних галузях», — повідомив Андрій Клочко.

Френк Пол привітав українських колег з тим, як швидко та ефективно комітет опрацював пропозиції Президента України щодо закону про адміністративну процедуру, та наголосив, що його прийняття це лише початок шляху.

Також він додав, що ЄС завжди підтримував реформу державного управління разом із SIGMA та готов і надалі підтримувати Україну на цьому шляху.

У зустрічі також узяли участь: Лариса Білозір, народна депутатка України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Олександр Літвінов, народний депутат України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення діяльності органів державної влади, державних символів і нагород Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Дмитро Чорний, народний депутат України, голова підкомітету з питань державної служби Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.