Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку праворуч) провела робочу зустріч із головою Комітету Хорватського Сабору з питань хорватів за кордоном Здравкою Бушич (на знімку ліворуч), яка очолює парламентську групу дружби Хорватія—Україна, та послом Хорватії в Україні Аніцою Джамич.

Сторони обговорили питання, які потребують спільної роботи для зміцнення міждержавних та міжпарламентських відносин. «Для нас надзвичайно важливим є офіційне визнання Хорватським Сабором Голодомору 1932—1933 років в Україні геноцидом українського народу. Ми також звертаємося із проханням щодо створення «Кримської платформи» в парламенті Хорватії», — зазначила Олена Кондратюк.

За словами заступниці глави парламенту, для України важливо, щоб питання деокупації Криму не знімалося з міжнародного порядку денного і постійно піднімалося в парламентах усіх дружніх країн. Олена Кондратюк звернулася до Здравки Бушич за сприянням у тому, щоб парламент Хорватії прийняв окрему заяву на підтримку України в цей складний період, коли нам загрожує повномасштабне вторгнення з боку Російської Федерації. «Кожна така заява і чітка проукраїнська позиція європейських парламентів сьогодні є такими само важливими, як і надання оборонного озброєння нашій державі», — сказала вона.

Водночас Здравка Бушич запевнила, що уряд і більшість в парламенті Хорватії щиро підтримують Україну та солідарні з українським народом у ці важкі часи. Вона також висловила сподівання на плідну та інтенсивну співпрацю між Сабором Хорватії та Верховною Радою в рамках групи дружби. З. Бушич також запросила Олену Кондратюк відвідати парламент Хорватії з офіційним візитом.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.