Сергій Рахманін.

Верховна Рада 278 голосами ухвалила в цілому проект змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву (№ 6302). Цим документом, зокрема, вдосконалюються повноваження органів військового управління Збройних Сил України, у тому числі Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ, яке є організатором руху опору. Урегульовуються і питання грошової винагороди особам, які проходять військову службу під час особливого періоду, а також порядок та умови підпорядкування Національної гвардії України під час введення правового режиму воєнного стану.

Під час обговорення поправок народний депутат Сергій Рахманін («Голос») наголосив на важливості того, що добровольчі формування територіальних громад для виконання покладених на них завдань зможуть використовувати не тільки особисту мисливську зброю, як це було раніше, а й табельну стрілецьку. Крім того, за наказом Головнокомандувача Збройних Сил України вони фактично зможуть отримати будь-яке озброєння.


Під час засідання.

Народні депутати 275 голосами ухвалили законопроект про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо офіційної кредитної підтримки розвитку спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України (№ 0143). Заступник міністра оборони Олександр Поліщук повідомив, що положення Рамкової угоди передбачають реалізацію інвестиційних проектів із закупівлі та спільного виробництва двох протимінних кораблів, спільного будівництва восьми ракетних катерів, доставки та встановлення систем озброєння на існуючі кораблі, спільного будівництва фрегата, а також консультаційної та технічної підтримки будівництва військово-морської інфраструктури, включаючи доставку обладнання. Для фінансування цих проектів Україні надається офіційна підтримка у формі кредитів на суму, що не перевищує 1,7 мільярда фунтів стерлінгів, або еквівалент у доларах США чи євро.

У першому читанні підтримано проект змін до закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (№ 5583). Документ розроблено у зв’язку тим, що нині надання пільг та послуг ветеранам війни регулюється 156 нормативно-правовими актами та здійснюється 19 органами державної влади. Очевидно, що така кількість нормативно-правових актів, які дублюють один одного, вносить плутанину у процес забезпечення прав та свобод ветеранів війни, а наявність значної кількості органів державної влади, що опікуються цими питаннями, не сприяє якісній реалізації державної політики у цій сфері.

Законопроектом пропонується внести зміни, доповнивши профільний закон новими статтями щодо визначення державної політики соціального захисту ветеранів війни, її формування та реалізації, а також статтею щодо визначення системи соціального захисту ветеранів війни. Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова повідомила, що комітет пропонує підтримати урядовий законопроект № 5583, який дозволить узгодити соціальну політику щодо учасників бойових дій із наявними фондами. «На жаль, пільги, які надавалися у попередні роки, ніколи не узгоджувалися з можливостями бюджету. Нині Міністерство у справах ветеранів напрацьовує системну політику у цій сфері, що дозволить збалансувати її із держбюджетом», — сказала голова комітету.

Водночас народна депутатка Олександра Устінова («Голос») звернула увагу, що пропоновані підходи можуть призвести до скорочення соціальних гарантій для ветеранів. «Ми вже бачили, що таке соціальна справедливість для учасників АТО, яких висаджують із маршруток та яким урізають пільги», — сказала вона, закликавши під час підготовки законопроекту до другого читання обов’язково передбачити, що пільги учасникам АТО зменшуватися не будуть.

А от для ухвалення в першому читанні основного чи альтернативного законопроекту про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл (№№ 5274 та 5274-1) голосів не знайшлося. Оскільки не було підтримано й пропозицію про направлення обох законопроектів на повторне перше читання, то 274 народних депутати проголосували за повернення документів суб’єктам законодавчої ініціативи.

Парламентарії підтримали проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування фактів можливих корупційних дій посадових осіб Державної податкової служби України та Державної митної служби України, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України (№ 6340).

Народні депутати 233 голосами підтримали проект постанови про календарний план проведення сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 6440). Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Сергій Кальченко повідомив, що сьома сесія дев’ятого скликання відповідно до Конституції має розпочатися 1 лютого та завершитися 22 липня 2022 року. «За час проведення сьомої сесії на пленарні засідання відводиться 10 тижнів, для роботи в комітетах, комісіях і депутатських фракціях та групах — 10 тижнів, для роботи народних депутатів із виборцями — 5 тижнів», — зазначив С. Кальченко. Водночас, у зв’язку з новою хвилею коронавірусу, 2, 3 та 4 лютого народні депутати замість пленарних засідань працюватимуть у комітетах. За календарним планом робота в сесійній залі має відновитися 15 лютого.

Також Верховна Рада підтримала узгоджену всіма фракціями та групами пропозицію щодо роботи у п’ятницю, 28 січня. «У зв’язку із необхідністю заслухати під час години запитань до уряду інформацію Прем’єр-міністра, міністрів оборони і охорони здоров’я, а також у зв’язку з важкою епідемічною ситуацією, 28 січня з 10-ї до 12-ї години пропонується провести годину запитань до уряду, до 12.30 оголосити депутатські запити без прийняття рішень та о 12.30 закрити шосту сесію дев’ятого скликання», — повідомив Руслан Стефанчук.

У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України (№ 3683). Натомість законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів (№ 5719) відправлено до комітету для підготовки на повторне друге читання.

Схвалений у першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про нафту і газ» щодо визначення критичних сховищ газу та критичних магістральних трубопроводів транспортування газу (№ 6133), за словами одного з його співавторів, народного депутата Андрія Жупанина, має вдосконалити роботу ГТС в умовах обмеженого транзиту та врегулювати експлуатацію критичних сховищ газу. «У 2021 році транзит газу територією України становив 40 мільярдів кубометрів за проектної потужності нашої ГТС у 146 мільярдів кубометрів. Оскільки упродовж останніх років об’єм транзиту знижується, то збільшуються витрати на утримання системи, яка не експлуатується», — зазначив він, додавши, що серед 12 підземних сховищ газу, наприклад, є Олешківське, робота якого із 2013 року нерентабельна. Тож пропонований законопроект передбачає консервацію надлишкових потужностей української ГТС, оптимізацію роботи окремих газосховищ, щоб не перекладати надлишкові витрати на українських споживачів.

Після того, як Верховна Рада не підтримала проект постанови про звільнення Дмитра Сенниченка з посади голови Фонду державного майна України («за» було віддано лише 223 голоси), деякі народні депутати заявили, що в них не спрацювали картки для голосування. Згодом Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, повідомивши, що Д. Сенниченко написав нову заяву про відставку, доручив Комітету з питань економічного розвитку під час перерви провести засідання та розглянути це питання.

Щоб розібратися із можливим збоєм в системі «Рада», Руслан Стефанчук оголосив півгодинну перерву. Після її завершення Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив, що за інформацією апарату в системі справді стався технічний збій. У зв’язку з цим народні депутати вкотре звернули увагу на необхідність модернізації системи «Рада», оскільки проблеми із голосуванням трапляються не вперше. Невдовзі це підтвердилося під час розгляду законопроекту № 6302, коли деякі народні депутати знову повідомили про збій. Після чергової перерви за пропозицією головуючого Руслана Стефанчука Верховна Рада провела повторне голосування за цей законопроект.

На початку засідання парламентарії за пропозицією Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Голокосту. «Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту проголошено Генеральною асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року. У резолюції Генеральної асамблеї зазначено, що Голокост, який призвів до знищення третини євреїв та незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм та расизм», — сказав голова парламенту, закликавши пам’ятати цей страшний урок історії, щоб не допустити таких трагічних подій знову.

Із заявою від двох фракцій щодо трагедії у Дніпрі, де солдат розстріляв п’ятьох товаришів по службі, виступив народний депутат Дмитро Кисилевський («Слуга народу»). Висловивши щире співчуття близьким та рідним загиблих, він закликав правоохоронні органи ґрунтовно розслідувати причини та обставини цієї трагедії. Народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у Дніпрі.

У ще одній заяві від двох фракцій Юлія Тимошенко («Батьківщина») закликала звільнити затриманих підприємців, які протестували проти касових апаратів, закрити порушені проти них кримінальні справи та виконати висловлені ФОПами вимоги.

З днем народження вітали народного депутата Володимира Захарченка.


Юлія Яцик, Ігор Марчук.
 


Вадим Івченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут